Rodila se prva beba iz transplantirane materice

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2014, 22:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodila se prva beba iz transplantirane materice

Švedski lekari saopštili su danas da je jedna žena (36) rodila dete pošto joj je transplantirana materica, što je prvi takav slučaj u svetu.

Prva beba iz materice koja je transplantirana

 

Tridesetšestogodišnjoj majci transplantirana je prošle godine materica jedne bliske porodične prijateljice. Beba je rođena prošlog meseca, prevremeno, ali zdrava, a sada su i majka i dete u dobrom stanju kod svoje kuće.

 

Profesor Mats >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Branstrom, sa odeljenja za ginekologiju i akušerstvo na Univerzitetu u Geteborgu i centra za vantelesnu oplodnju u Stokholmu, koji je vodio projekat, rekao je da je beba "fantastično".

 

Detalji slucaja biće uskoro objavljeni u medicinskom časopisu Lanset. Identitet majke i njeno prebivalište nisu objavljeni.

 

Švedski lekari saopštili su početkom ove godine da su uspešno kod devet žena izvršili transplantaciju materice i da će one uskoro biti podvrgnute vantelesnoj oplodnji. Radilo se o ženama koje su ili rođene bez materice ili im je uklonjena zbog raka grlića materice. Većina je u tridesetim godinama.

 

Reč je o prvom velikom eksperimentu ciji je cilj da se utvrdi da li žena s transplantiranom matericom može da rodi dete.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.