Roba iz Republike Srpske na Veletržnici Beograd

Izvor: Danas, 21.Feb.2015, 01:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Roba iz Republike Srpske na Veletržnici Beograd

Veletržnica Beograd ustupiće 20 mesta poljoprivrednim proizvođačima i trgovcima iz Republike Srpske, koja će moći da koriste sa 50 odsto popusta u odnosu na uobičajenu cenu, rečeno je juče nakon sastanka predstavnika Grada, Veletržnice Beograd i Vlade Republike Srpske.

- Našim susedima predstavljen je projekat veletržnice i prva hala od ukupno tri. Vrednost te hale veća od tri miliona evra, a u narednih deset do 15 dana biće okončana javna nabavka, kako bi se radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << priveli kraju. Novi prostor, koji će biti otvoren do kraja tekuće godine, imaće 40 mesta, sa magacinima od po 200 kvadrata, što će predstavljati potpuno novi model veletržnica na Balkanu. Preostale dve hale biće završene narednih nekoliko godina, čime ćemo dobiti najmoderniju i najveću veletržnicu na ovim prostorima – rekao je gradski menadžer Goran Vesić i dodao da će u novoj hali proizvođači iz Republike Srpske moći da naprave klaster i da zajedno nastupaju, čime bi se pomogao i razvoj poljoprivrede.

Govoreći o posebnim odnosima između Srbije i Republike Srpske, gradski menadžer je istakao da oni nisu samo istorijski i bratski, već su formalizovani i određenim ugovorima.

- Na ovaj način želimo da pomognemo razvoj poljoprivrede u Republici Srpskoj, ali i da razvijamo vlastitu veletržnicu. To je posao i naš interes je da imamo što više proizvođača, kako bi poljoprivrednici, naročito iz Semberije, koji su blizu Beograda, mogli da koriste naše kapacitete i prodaju svoje poljoprivredne proizvode – rekao je Vesić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković, istakao je da je Veletržnica jedan od najvećih regionalnih centara i da je želja svih da ceo prostor Bosne i Hercegovine bude prisutan na tom mestu.

- Povezani dobrom infrastrukturom moći ćemo brže da dođemo do Veletržnice Beograd. Isto tako, tržište Evropske unije je blizu, zbog čega možemo i sa tih prostora zajednički nastupati i plasirati našu robu – rekao je Gluhaković i zahvalio se Gradu i Veletržnici na omogućenim benefitima.

Nataša Putnik, direktorka Veletržnice Beograd, istakla je da je ova institucija najveća u regionu, ima najbolju lokaciju i kao takva veoma je zainteresovana za poslovanje sa Republikom Srpskom.

Dnevno i do 2.000 kupaca

Veletržnica Beograd je najveća institucija za promet poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Srbiji i regionu bivše Jugoslavije. Zauzima parcelu na površini od 18,5 hektara. Ima 870 prodajnih mesta i parking za kamionsku prodaju. Poslovni i skladišni prostor zauzima površinu od oko 3.000 kvadratnih metara. Dnevno u proseku Veletržnicu poseti oko 2.000 poslovnih kupaca, dok je godišnji promet robe oko 120.000 tona.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.