Rivalski lideri u Južnom Sudanu formirali koalicionu vladu

Izvor: B92, 22.Feb.2020, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rivalski lideri u Južnom Sudanu formirali koalicionu vladu

Južni Sudan je napravio novi korak ka izlasku iz građanskog rata pošto su suprotstavljeni lideri formirali koalicionu vladu.

Za ovu vladu se posmatrači nadaju da će ovaj put opstati.

Dan nakon što je predsednik države Salva Kir raspustio prethodnu vladu, opozicioni lider Rik Mačar je položio zakletvu kao njegov zamenik, što je aranžman koji se do sada dva puta završavao borbama.

Najmlađa država na svetu je potonula u građanski rat 2013, dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << po sticanju nezavisnosti od Sudana, s početkom sukoba izmejdu pristalica Kira i Mačara. U sukobima je poginulo skoro 400.000 ljudi a brojni pokušaji da se postigne mir su propali, uključujući i dogovor kojim je Mačar 2016. postavljen za potpredsednika. Nekoliko meseci kasnije je peške pobegao iz zemlje kada je ponovo počelo da se puca.

Posle najnovijeg mirovnog sporazuma iz 2018. je usledio veliki međunarodni pritisak. Papa Franja je prošle godine u dramatičnom gestu poljubio stopala Kira i Mačara ne bi li ih privoleo da razlike ostave po strani. Obojica su na početku današnje ceremonije dobila tu fotografiju kao podsetnik.

Kir i Mačar su do sada probili dva roka za sprovođenje dogovora, ali su ove nedelje obojica učinila ključne ustupke.

Kir je objavio "bolnu" odluku u politički osetljivom pitanju broja saveznih država, a Mačar je pristao da predsednik preuzme odgovonost za njegovu bezbednost. Oni su u četvrtak saopštili da su dogovorili formiranje vlade koja će organizovati izbore za tri godine, prve po sticanju nezavisnosti.

Oba lidera su rekla da će se postojeća pitanja rešavati u okviru nove vlade.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Suparnički čelnici u J. Sudanu formirali novu vladu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 22.Feb.2020

Južni Sudan u subotu je otvorio novo poglavlje u svojim krhkim naporima izlaska iz građanskog rata kada su suparnički čelnici oformili koalicijsku vladu za koju su se mnogi posmatrači pomolili da potraje i ovaj put, javlja Associated Press (AP). Dan nakon što je predsjednik Salva Kiir raspustio...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.