Rističević: Glasinama podižu rejting?!

Izvor: Vesti-online.com, 06.Mar.2019, 01:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rističević: Glasinama podižu rejting?!

Narodni poslanici Miladin Ševarlić i Goran Čabradi, kao što su "Vesti" juče pisale, žestoko se protive zelenom svetlu za ulazak genetski modifikovanih organizama u Srbiju putem Izmena i dopuna zakona o bezbednosti hrane.

Oni tvrde da sporni akt treba da bude usvojen 8. marta, dok poslanik sa liste naprednjaka i šef skupštinskog Odbora za poljoprivredu Marjan Rističević, međutim u izjavi za naš list tvrdi da zakoni koji su na dnevnom redu tekućeg prvog redovnog prolećnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << zasedanja, "uopšte ne tretiraju GMO".

Zakoni su, uzvraća Rističević, predloženi još 20. novembra i niko do sada nije imao primedbe na njih.

- Sad su se našli Ševarlić i Čabradi da dižu prašinu. Nisu ni oni stručnjaci za GMO, nisam ni ja, ali njima je očitio važno da medijski privuku pažnju na sebe i dobiju nešto na rejtingu u javnosti - kaže Rističević, koji smatra da se nepotrebno širi panika, "jer i lekovi imaju GMO".

Srbija treba što duže da sačuva svoju proizvodnju od GMO, komentariše agroanalitičar Branislav Gulan i to potkrepljuje primerom izvoza našeg mesa u Tursku.

- Turska je kupila 54.000 tona govedine, od čega 3.609 tona iz Srbije. Prosečna uvozna cena bila je 3.959 evra po toni, dok je iz Srbije kupovana po prosečnoj ceni od 5.314 evra, odnosno 34,2 odsto iznad prosečne cene, upravo zbog toga što ne sadrži GMO - kaže Gulan, dodajući da je u Tursku izvezeno govedine vredne 19,2 miliona evra, odnosno devet odsto ukupnog uvoza.

Marjan Rističević podseća da iako je GMO bila zabranjena u Srbiji, bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković iz vlade Vojislava Koštunice je uvezla 10.000 tona, pa rekla da je to donacija.

Branislav Gulan kaže da je Privredna komora Srbije još pre 2005. godine predlagala da Srbija bude proglašena "zemljom zdrave hrane" i bez GMO, ali da Dulić Marković, ovo nije prihvatila.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.