Rihard Štraus − kompozitor koji je sam sebe reklamirao

Izvor: Studnel.com, 11.Jun.2016, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rihard Štraus − kompozitor koji je sam sebe reklamirao

Život mu je bio pun uzbuđenja, kao i dela koja je stvarao. Rođen u doba stalnih nemira, uspeo je da se istakne svojim talentom. Još kad je bio mali, pružila mu se mogućnost da se muzički obrazuje, pa je sa pet godina počeo da ide na časove klavira, a sa sedam na časove violine. Pokazivao je talenat za muziku od malih nogu i već je sa šest godina počeo da komponuje. Otac ga je odvraćao od Vagnerovih dela, insistirajući na delima klasičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studnel.com << kompozitora. Međutim, Štraus je obožavao i prihvatao snažnu muziku svog imenjaka. 
Za vreme nacizma nalazio se u veoma nezgodnom položaju i često se polemisalo o njegovom stavu o Trećem rajhu. Postoje priče koje govore o njegovoj blizini sa Hitlerom, dok drugi smatraju da su te priče izmišljene. Štraus nije želeo da se opredeli ni za jednu stranu jer je smatrao da to nije neophodno. Smatrao je da se ljudi dele na one koji su talentovani i one koji to nisu. Njegovom ugledu je mnogo doprinelo to što je 1933. postao predsednik Komore za muziku Rajha. Značajno delo iz tog doba bila je himna za Olimpijske igre u Berlinu, koju je napisao 1936.
Njegov rad sastoji se iz dva značajna perioda. Jedan deo posvećen je simfonijskoj poemi (Don Žuan, Smrt i preobraženje, Magbet, Veseli doživljaji Tila Ojlenšpigla, Tako je govorio Zaratustra, Don Kihot), a drugi operi (Guntram, Požar, Saloma, Elektra, Kavaljer s ružom). Pored pisanja simfonija i opera, pisao je i pesme. Interesantna je činjenica da se sam brinuo o svom marketingu, i to veoma uspešno. Bio je u odličnim odnosima sa novinarima, pa su oni o njemu stvarali sliku skromnog karaktera. Dugi niz godina radio je kao dirigent, gde se zalagao za druge kompozitore, kao i za prava umetnika. Nagrade koje je dobio za svoje stvaralaštvo su: Zlatna medalja britanskog Kraljevskog filharmonijskog društva, Francuska legija časti, titula počasnog profesora univerziteta Hajdelberg i Oksford. Umro je 8. septembra 1949. godine.
Izvori: b92.net, arhiva.unilib.rs.

dirigentkompozitortalenatna danasnji danrihard strausbiografija

Nastavak na Studnel.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studnel.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studnel.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.