Revizor češlja Pajtićeve račune

Izvor: Radio 021, 02.Jun.2015, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revizor češlja Pajtićeve račune

Državna revizorska institucija juče je zakucala na vrata Demokratske stranke i dostavila zaključak o sprovođenju revizije, kao i rok do kada treba da dostave sve izveštaje u vezi sa finansijama i poslovanjem stranke.

Predstavnici DRI su u Krunsku u Beogradu, kako "Alo" saznaje, došli rano ujutru, odmah na početku radnog vremena. "Tačno je da su bili iz DRI i da su dostavili zaključak o sprovođenju revizije, a dat je i rok od osam dana da predamo svu potrebnu dokumentaciju", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << potvrdili su iz DS-a.

"Verujemo da je većina stvari u skladu sa zakonom, ali svakako ne isključujemo mogućnost da možda mogu da utvrde i neke nepravilnosti, što se, inače, dešava kad je reč o knjigovodstvenoj dokumentaciji. Nemamo ništa protiv da DRI proveri finansije i poslovanje stranaka, ali je čudno da već 1. juna, i to u ranim jutarnjim satima, odmah zakucaju na naša vrata", rekao je sekretar DS-a Milan Popović.

Inače, DS je odavno u finansijskoj buli. Račun stranke je, prema podacima NBS-a, u blokadi više od 500 dana, a ukupan iznos blokade trenutno iznosi oko sedam miliona dinara. Ni Popović ne krije da je DS u teškoj finansijskoj situaciji, zbog čega pedesetak zaposlenih mesecima nije primilo plate.

Međutim, on očekuje da finansijskoj krizi dođe kraj i da račun veoma brzo bude odblokiran. Time će prestati i agonija demokrata koji su založili svoju imovinu kao garanciju za vraćanje kredita Razvojne banke Vojvodine, kako ona na kraju i ne bi otišla na doboš.

"Glavnica kredita je otplaćena, ali je i dalje sporna nezakonito obračunata kamata u iznosu od 43 miliona dinara od strane RBV-a. Inače, veliki broj naših članova i donatora odazvao se apelu da finansijski pomogne stranci. To i dalje čine. Finansiramo se i od novca koji kao stranka dobijamo iz budžeta", navodi Popović.

DS-u je prvi put blokiran račun u martu 2013. godine, i to zbog neizmirenog kredita od oko 350 miliona dinara, koji je DS uzeo u Razvojnoj banci Vojvodine za izbornu kampanju 2012. godine. Ubrzo su od priloga članova i rukovodstva sakupili deo novca, a deo demokrata je čak založio svoje nekretnine kao garanciju za vraćanje kredita. Iz blokade su izašli nakon dva meseca, da bi druga usledila u februaru 2014. zbog potraživanja člana DS-a i preduzetnika iz Kikinde Zorana Mileševića. Treći put račun im je blokiran 20. marta prošle godine, a iz te blokade izlaze nakon dva meseca. Međutim, ubrzo je usledila još jedna blokada, i to u junu iste godine, iz koje do danas nisu ni izašli.

DS tuži Šapića

Razvojna banka Vojvodine povremeno garantima za kredit DS-a šalje dopis da izmire dospele obaveze i upozorava da će im u protivnom imovina biti konfiskovana. Te muke se spasao Aleksandar Šapić, koji je u novembru pustio menicu na devet miliona dinara, koju je dobio kao obezbeđenje za lokal koji je založio za stranku.

"Tužićemo Šapića jer će, osim novca od DS-a, zadržati i lokal, jer ga banka nije ni prodala. On ima prihod i od izdavanja tog lokala. Sa druge strane, tržišna vrednost lokala nije ni približna iznosu koji će mu isplatiti stranka", navodi sekretar DS-a Milan Popović.

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Revizor češlja račune stranaka, DS će tužiti Šapića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2015, 10:41

Državna revizorska institucija juče je zakucala na vrata Demokratske stranke i dostavila zaključak o sprovođenju revizije, kao i rok do kada treba da dostave sve izveštaje u vezi sa finansijama i poslovanjem stranke, objavio je beogradski list "Alo", prenosi portal Radija 021...Predstavnici DRI...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.