Revija poljskog filma u Domu omladine

Izvor: Mondo, 18.Nov.2014, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revija poljskog filma u Domu omladine

Revija "Poljska filmska jesen" na kojoj će biti prikazani najbolji celovečernji filmovi kinematografije Poljske, održaće se u Domu omladine od 19. do 23. novembra.

Foto: Petar Stojanović, MONDO

Program manifestacije organizovao je DOB u saradnji sa Ambasadom Poljske u Srbiji. Pored celovečernjih filmova, dobitnika prestižnih svetskih nagrada, ovogodišnja revija biće prilika da publika u DOB pogleda i najbolje animirane filmove kao i dokumentarce iz Poljske. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

Poseban dan posvećen je planinarskim dokumentarnim filmovima, po čemu je Poljska posebno poznata, saopštio je DOB.

Reviju "Poljska filmska jesen" u sredu, 19.novembra otvara film "Saobraćajna policija" u režiji Vojćeha Smarzovskog, triler koji je šokirao poljsku javnost i uzbudio političare.

Iste večeri biće prikazan animirani film iz 2013.godine "Izgubljeni osećaji" režisera Marćina Vasilevskog, priča o susretu između čoveka i žene u izmaštanom svetu Đorđa De Kirika.

U četvrtak, 20.novembra na programu je igrani film iz 2013.godine "Želja za životom" Macieja Pjepšica, humorna priča o godinama političke tranzicije Poljske u osamdesetim i devedesetim godinama kroz vizuru mladića koji boluje od cerebralne paralize.

Film je dobio brojne nagrade: Grand Pri za najbolji film, nagrada Ekumenskog žirija i nagrada gledalaca na Međunarodnom filmskom festivalu u Montrealu, 5 Orlova, Srebrni Lavovi: režija i produkcija, VISLA: nagrada gledalaca - najbolji poljski film.

Iste večeri na programu "Poljske filmske jeseni" je animirani film "Uključi/ Isključi" u režiji Piotra Ludwika.

U petak, 21. novembra na programu je igrani film "Strah od visine" u režiji Bartoša Konopke, mračna i misteriozna priča, od reditelja dobitnika Zlatnog medveda i nominovanog za Oskara i animirani film "Dva koraka iza" u režiji Pauline Majde.

U subotu, 22. novembra je Dokumentarin dan, na programu je dokumentarni film "Ritam slobode" u režiji Vojćeha Slota i Leszeka Gnoinskog o poljskoj rok muzici 80-tih godina prošlog veka, u socijalističko-komunističkoj stvarnosti, sa svedočenjem zvezda tih vremena.

Biće prikazan i dokumentarac "Ljubav" u režiji Filipa Dzierzinskog o osnivanju, delovanju, raspadu i pokušaju obnavljanja benda. Muzičari iz originalnog benda sastaju se nakon 10 godina da pokušaju da se pripreme za veliki povratak na scenu za vreme Of festivala u Mislovicama.

U nedelju, 23.novembra na programu revije je dokumentarni planinarski film "Umetnost slobode" o najtežim i najspektakularnijim poljskim ekspedicijama i osvajanju najopasnijih vrhova.

Film je dobio nagrade Best Mountaineering film Konkursa planinskih filmova u Vankuveru, Grand Pri 17. Pregleda Planinskih filmova u Londek-Zdroju, Specijalnu nagradu 9. Krakovskog planinskog festivala, glavnu nagradu Filmskog festivala u Katmandu, nagradu Festivala planinskih filmova u Čikagu.

Iste večeri biće prikazan i film "Ekspedicija na Minjh" u režiji Macieja Stasinskog, uzbudljivi dokumentarac o osvajanju jednog od najopasnijih vrhova u poljskim Tatrima.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Počinje Poljska filmska jesen

Izvor: Vesti-online.com, 19.Nov.2014, 02:24

Revija "Poljska filmska jesen" biće otvorena danas, 19. novembra u Domu omladine Beograda, a do nedelje 23. novembra biće prikazano devet igranih, dokumentarnih i animiranih filmova, nagrađenih na prestižnim svetskim festivalima. ..U sredu 19. novembra u 20.00 sati mini-festival otvoriće film Vojćeha...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.