Retorika ministra Zedera slična Hitlerovoj

Izvor: Blic, 25.Mar.2013, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Retorika ministra Zedera slična Hitlerovoj

Markus Zeder, bavarski ministar finansija i član Hrišćansko-socijalne unije (CSU) je danas, prilikom najavljivanja tužbe svoje pokrajine protiv finanijskog izjednačenja nemačkih federalnih jedinica, izazvao unzemirenje među novinarima i kritike opozicije zbog izbora reči, koje podsećaju na Hitlerov govor pri napadu na Poljsku.

- Od jutros u devet sati se tuži - rekao je Zeder, citat koji podseća na Hilerovu izjavu ''od pet sati i 45 minuta se puca'' iz 1939. godine i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << početka napada na Poljsku, prenose nemački mediji.

- Neshvatljivo je kako se Zeder služi rečnikom neljudi.To pokazuje koliko on zaboravlja istoriju - stigle su kritike na Zederov račun od šefa bavarske podružnice Socijaldemokratske partije Florijana Pronolda.

Jedan Zederov portparol je pojasnio da je njegov šef time, zapravo, želeo da kaže samo da je u devet sati podignuta tužba, da je sve ostalo konstrukcija i da, ako se neko zbog Zederovog izbora reči, Koje, rekao je nisu namerne, oseća povređenim, onda oni žale zbog toga.

Zeder i šef bavarske vlade Horst Zehoer su o tužbi pred Saveznim ustavnim sudom govorili kao o ''aktu pollitičke nužne odbrane'', ukazujući da je sadašnji sistem preraspodele finansijske moći nepravedan.

- Mi kažemo ''da'' solidarnosti i ''ne'' nepravdi - rekao je Zehofer, šef bavarske CSU, ''sestrinske'' partije svenemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), kancelara Angele Merkel.

Osim Bavarske i Hesen je podigao optužnicu, a opozicija tvrdi da je to politički manevar, jer se u obe pokrajine u septembru održavaju pokrajinski izbori, a sistem finanijskog izjednačavanja mora i i ovako i onako da 2019. godine bude reformisan, tako da tužba neće ništa novo doneti, tvrdi opozicija.

Zehofer je, povodom nemačkog sistema solidarnosti, finansijskog izjednačenja među pokrajinama i pomoći ''braći na istoku'', u kome, pre svega, njegova Bavarska, Baden-Virtemberg, Hamburg i Hesen plaćaju za nerazvijene pokrajine, još lane najavio promenu tog mehanizma paćanja.

To ne može biti da tri ili četiri pokrajine finansiraju ostalih 12, kritikovao je u dugogodišnjim diskusijama i šef vlade Hesena, centra finansijske moći Nemačke, ali i Evrope Folker Bufijer, iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), zahtevajući bolji sistem za finansijsko poravnanje među pokrajinama.

O komplikovanom mehanizmu o finansijskom izjednačanjanju pokrajina godinama postoje sporne teme-a u principu se radi o tome radi da bogati pomažu siromšne, kako bi na teritoriji cele zemlje mogli da budu slični uslovi života.

U aktuelnoj formi taj mehanizam pomoći treba da važi do 2019. godine, iste godine do kada važi i Pakt solidarnosti dva, za pomoć nemačkom istoku.U međuvremenu zemlje-davaoci, smatraju da je takav sistem pomoći nepravedan.

U 2011. je, prema navodima medija, u ''džaku'' stajalo na raspolaganju oko 7,308 milijardi evra-sama Bavarska platila je čak 3,66 milijardi evra, a ostalu polovinu su dale Baden-Virtemberg, Hesen i Hamburg.

Najveći primalac bio je grad-pokrajina Berlin, u koji se slilo čak 3,043 Milliarden Euro, prenosi tabliod ''Bild'', navodeći da zatim slede Saksonija, Saksonija-Anhalt, Tiringija,Bremen, Brandenburg, Meklenburg-Prednja Pomeranija i druge.

Povezane vesti: Nemačka se sprema za novo izdanje Hitlerovog "Majn kampfa" Objavljivanje "Majn Kampfa" i dalje zabranjeno u Nemačkoj

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.