Resavica:  Penzionere zamenili mladi rudari

Izvor: Šumadija Press, 20.Maj.2015, 11:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Resavica: Penzionere zamenili mladi rudari

U rudnicima Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja “Resavica” poslednjih nekoliko dana zaposlen je 201 rudar. Za radna mesta stiglo više hiljada prijava.

– U rudniku “Rembas” zaposlilo se 80 rudara, u “Lubnici” 40, u “Ibarskim rudnicima” 21, u rudniku “Soko” 25, u “Jasenovcu” 12, u “Štavlju” 12 i “Aleksinačkim rudnicima” 11 rudara – izjavio je predsednik sindikata tog preduzeća Goran Nikolić.

Zapošljavanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << novih rudara u rudnicima JP “Resavica” odobrila je Vlada Srbije početkom ovog meseca.

Reč je o mladim ljudima, direktnim kopačima uglja koji su došli na mesta svojih kolega koji su prošle godine otišli u penziju – objasnio je Nikolić.

Kaže da je interesovanje bilo veliko i da je stiglo nekoliko hiljada molbi.

Samo u Ibarskim rudnicima bilo je više od 1.000 molbi – istakao je Nikolić.

On dodaje da se rudnici nalaze u opštinama gde vlada ekstremna nezaposlenost, jer od preduzeća još samo rudnici rade i da je zbog toga velika navala na svako radno mesto.

– Zbog nedostatka rudara, rudnici su proizvodili oko 1.000 do 2.000 tona manje uglja dnevno, a to je ogroman gubitak za naše preduzeće – ocenio je Nikolić.

Dodaje da su pored toga prazne jame bile i pretnja za bezbednost jer kada nema ljudi u jamama nema ko da kontroliše bezbednost.

Predsednik Nadzornog odbora JP PEU Marko Maljković izjavio je ranije da je nedostatak jamske radne snage u rudnicima JP PEU, najizraženiji problem uz nedostatak finansijskih sredstava za investicione radove.

Ministarstvo rudarstva i energetike je već duže vreme tražilo način za zapošljavanje novih rudara, prvenstveno na mesta onih koji su otišli iz JP PEU po sili zakona, u penziju – napomenuo je Maljković.

On podseća da su rudnici JP PEU, za prvo tromesečje i uz hronični nedostatak rudara, i brojne druge probleme (hapšenje generalnog direktora i još nekoliko ljudi), plan proizvodnje uglja ostvarili sa 102 odsto.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.