Republikanci smenjuju Trampovu kritičarku sa čela stranke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2021, 14:59

Republikanci smenjuju Trampovu kritičarku sa čela stranke

Lider republikanaca u Kongresu Kevin Mekarti podržao je ideju da Elis Stefanik, republikanka iz Njujorka, dođe na stranačku poziciju Liz Čejni koja je oštro kritikovala bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Čejni ima visoku poziciju u Republikanskoj stranci, ali je pitanje njene smene pokrenuto pošto je kritikovala Trampove tvrdnje da su izbori 2020. pokradeni i glasala je za njegov opoziv.

Republikanci u Predstavnickom domu Kongresa mogli bi već u sredu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da glasaju o smeni Čejni i da na njeno mesto dođe Stefanik, koju Tramp podržava, preneo je Glas Amerike.

Mekarti je za Foks Njuz potvrdio da podžrava postavljane Stefanik na poziciju predsedavajuće Republikanske konferencije.

"Želimo da ujedinjeni nastavimo napred i mislim da će se to desiti", kazao je Mekarti u odgovoru na pitanje da li će glasati za smenu Čejni.

Liz Čejni je odgovorila republikancima, ukljucujuci i Mekartija, da oni koji podržavaju Trampove lažne tvrdnje da su izbori pokradeni, šire veliku laž i okreću leđa vladavini prava.

U kolumni za "Vašington post" kritikovala je opasan i antidemokratski Trampov kult ličnosti i upozorila republikance da ne treba da stoje uz njega samo zbog skupljanja novca za kampanju i iz političkih razloga.

Ona je, takođe, rekla da je Mekarti "promenio priču" i da je u početku govorio da Tramp snosi odgovornost za nerede na Kapitolu 6. januara. Mekarti je navodno razgovarao telefonom sa Trampom tokom upada izgrednika u Kongres i apelovao na njega da im kaže da se smire.

Medutim, lider republikanaca u Predstavnickom domu sada kaže da ne veruje da je Tramp uticao da dođe do nereda. Negirao je i da smena Čejnijeve ima veze sa time što je glasala za impičment Trampa zbog nereda 6. januara.

Mekarti tvrdi da Čejni ometa republikance u nameri da ponovo osvoje većinu u Predstavničkom domu na kongresnim izborima 2022, za šta veruje da im je potrebna podrška bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Predstavnica iz Njujorka Elis Stefanik je nekada bila Trampova kritičarka i nije glasala za izmenu poreskih zakona, ali mu se kasnije priklonila.

Njeno postavljanje na najvišu fukciju u stranci podržao je i drugi najviše rangirani republikanac u Predstavničkom domu Stiv Skalis.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.