Republikanci pobedili u oba doma Kongresa SAD

Izvor: Mondo, 05.Nov.2014, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Republikanci pobedili u oba doma Kongresa SAD

Na američkim međuizborima republikanci su odneli pobedu u oba doma Kongresa - osvojili su većinu mesta u Senatu kao i u Predstavničkom domu.

Foto: AP Photo/Chuck Burton

Republikanci su osvojili senatorska mesta u Arkanzasu, Koloradu, Ajovi, Montani, Severnoj Karolini, Južnoj Dakoti i Zapadnoj Virdžiniji, koja su do sada držale demokrate, prenele su svetske agencije.

Republikanci su time obezbedili najmanje 52 glasa u 100.članom Senatu.

Rezultati >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << izbora znače da će novi saziv Kongresa od januara biti pod punom kontrolom republikanaca, koji će predvoditi sve odbore u oba doma Kongresa i određivati zakonodavnu agendu.

To će biti, kako ocenjuju agencije, ozbiljna poteškoća za američkog predsednika i demokratu Baraka Obamu tokom naredne, njegove poslednje dve godine predsednikovanja.

Republikanci su odneli pobedu i u izbornoj trci za guvernera na Floridi i u Viskonsinu, gde su demokrate bile ubeđene da će zadati udarac protivniku, navela je agencija AP.

Amerikanci na međuizborima, koji se održavaju na polovini predsedničkog mandata, biraju 435 članova Predstavničkog doma, 36 od 100 članova Senata i guvernere 36 od 50 saveznih država.

Mnogi analitičari predvideli su pre glasanja pobedu republikanaca, pošto popularnost predsednika Obame prema poslednjim istraživanjima, beleži značajan pad, ispod 40 odsto.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama u zagrljaju republikanaca

Izvor: Danas, 06.Nov.2014, 00:32

Vašington, Beograd - Republikanci su, na izborima za Kongres, takozvanim međuizborima održanim u utorak, ostvarili potpunu pobedu - preuzeli su kontrolu nad Senatom (52 mesta za njih, 42 za demokrate), proširili većinu u Predstavničkom domu (243 prema 175), a trijumfovali su i na mnogim guvernerskim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.