Ren dao rok Sloveniji i Hrvatskoj

Izvor: RTS, 28.Mar.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ren dao rok Sloveniji i Hrvatskoj

Evropski komesar za proširenje Oli Ren dao rok Sloveniji i Hrvatskoj da do ponedeljka reše teritorijalni spor. Za svoj plan čiji detalji nisu poznati, Ren zatražio veću saradnju obe zemlje.

Evropski komesar za proširenje Oli Ren dao je Sloveniji i Hrvatskoj rok do početka sledeće sedmice da reše međusobni spor oko granica.

Ren je u izjavi novinarima na neformalnom sastanku šefova diplomatija EU, u češkom dvorcu Hluboka na Vltavi istakao da očekuje do ponedeljka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << uveče odgovor Slovenije i i Hrvatske odnosno njihovo kompromisno rešenje spora.

Ren je zatražio veću saradnju od obe strane u sporu. Svoj predlog, o čijem sadržaju Evropska komisija ne želi da objavi nikakve detalje, Ren je predstavio šefovima diplomatija Slovenije i Hrvatske Samuelu Žbogaru i Goradnu Jandrokoviću.

Sledeće srede, Ren namerava u Briselu da se sastane sa šefovima  diplomatija dve zemlje.

Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger istupio je u petak sa predlogom da se pitanje pristupa Slovenije moru odvoji od pitanja spornih granica.

Na sajtu "RTV Slovenije" navodi se da je za plan deblokade spora Slovenije i Hrvatske Oli Ren dobio podršku Evropske unije, dok se u hrvatskim medijima o planu Rena, najčešće piše pod naslovima - "Hitno rešenje" ili "Još 48 sati za odluku".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.