Religija kao oružje (5): Hram za tri religije

Izvor: Vesti-online.com, 04.Okt.2012, 06:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Religija kao oružje (5): Hram za tri religije

U Nemačkoj su u prošlosti mnoge hrišćanske zajednice bile prinuđene da se udružuju, jer svaka pojedinačno više nije imala ni dovoljno vernika, a ni novca da preživi.

Crkvene vlasti su pokušavale da predstave situaciju lepšom nego što jeste i sakriju prave razloge gašenja lokalnih parohija, nazivajući ovu nevolju "šansom za dijalog i susrete" koji se nude u takvom amalgam-projektu. Ali, kada čak i kad su ogromna nova naselja kao što je novosagrađeni Lučki grad >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Hamburgu napunila samo za jednu kapelu sa 30 sedišta, u kojoj će se moliti pripadnici čak 19 hrišćanskih konfesija, jasno je da crkva ima veliki problem, piše dnevnik "Velt".

Protekle nedelje je u Berlinu predstavljen novi projekat, koji ne obuhvata samo različite hrišćanske tradicije, nego tri najveće monoteističke religije. Na Petriplacu u berlinskoj četvrti Mite planira se izgradnja "kuće za molitvu i učenje" za Jevreje, hrišćane i muslimane. Jedno višereligijsko udruženje, u čije članove se ubrajaju članovi jevrejske zajednice Berlina, raspisalo je konkurs za arhitektonsko rešenje buduće bogomolje, a od 14. septembra se najuspeliji predlozi mogu videti u berlinskoj parohijskoj crkvi.

Na internet-stranici ovog udruženja stoji da na taj način treba da bude pokrenuta bogata religiozna diskusija u našem gradu". Ova retorika mnoge čini skeptičnim, jer se čini da je hrišćanstvo već sada upućeno na druge religije, ukoliko želi da bude shvaćeno ozbiljno.

Planovi predviđaju da se sazida velika građevina sa 44 metra visokim tornjem i salom za molitvu, koja treba da se vidi iz svakog dela grada. Pitanje finansiranja, međutim, još stoji otvoreno. Tri religije neće držati zajedničke službe, već će umesto toga svaka imati svoje prostorije. Susreti će se odvijati pre i posle obavljene molitve i na taj način će svako zadržati sopstveni identitet.

Nedavna diskusija o zabrani obrezivanja, u kojoj su na jednoj strani bili Jevreji i muslimani koji su se oštro protivili uvođenju ovog propisa, a na drugoj predstavnici civilnog društva koji su se borili za pravo deteta da samo jednoga dana donese takvu odluku, pokazala je da linije fronta u savremenom društvu u budućnosti neće teći između samih religija, već između religioznih i nereligioznih ljudi. Kada do toga dođe, vernike koji pripadaju bilo kojoj od tri velike religije će njihova vera više povezivati nego razdvajati.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.