Rekordna zaplena mafijaške imovine

Izvor: RTS, 15.Sep.2010, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordna zaplena mafijaške imovine

Sicilijancu Vitu Nikastriju, italijanska policija oduzela imovinu vrednu oko dve milijarde dolara. Nikastriju, koji se povezuje sa Koza Nostrom, konfiskovane fabrike, luksuzne vile, automobili, jahte i zemljište.

Italijanska policija oduzela je Sicilijancu Vitu Nikastriju, osumnjičenom za povezanost sa mafijom, imovinu vrednu oko dve milijarde dolara, što predstavlja najveću zaplenu mafijaške imovine u toj zemlji, do sada.

Nikastriju, pedesetčetvorogodišnjem preduzimaču, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << oduzeto je više od 40 kompanija koje imaju akcije na berzama, brojne fabrike, luksuzne vile, automobili, jahte, brod katamaran dug 14 metara, nekoliko stotina hektara zemlje na Siciliji, Trapaniju, Palermu, regiji Kalabrija i drugim delovima Italije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal tvrdi da je Nikastri povezan sa sicilijanskom Koza Nostrom i mafijaškom organizacijom Ndrangetom, koja deluje na jugu Italije.

''Kao što znate, posle informacija dobijenih od vlade, organizaciji DIA i policiji preventivno je cilj imovina kriminalnih organizacija, jer žele da ih oslabe, kako na vojnom planu, tako i u ekonomskom smislu'', izjavio je Antonio Girone, predstavnik antimafijaške organizacije DIA.

Policija veruje da je Nikastri, saradnik mafijaškog bosa Mesine Denara, od 1993. godine, kada je optužen za ubistvo, u bekstvu. Najnovija zaplena mafijaške imovine predstavlja pokušaj stezanja obruča oko Denara.

Mafija pokušava da se ubaci u takozvanu novu ekonomiju i da ulaganjem u alternativne izvore energije pere novac zarađen krijumčarenjem droge i drugim nezakonitim aktivnostima.

Nikastri je poznat po nadimku Gospodar Vetra, pošto je uložio ogromna sredstva u alternativne izvore energije, posebno u vetrenjače.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.