Izvor: Politika, 26.Dec.2013, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rejf Fajns režirao film o Dikensu

Britanski glumac Rejf Fajns, koji je 2010. godine u Beogradu snimao svoj rediteljski debi „Koriolan”, ponovo je stao iza kamera i režirao film „Nevidljiva žena”, dramu o uzbudljivoj ljubavnoj vezi engleskog pisca Čarlsa Dikensa i mlade glumice.

Film koji je juče počeo da se prikazuje u američkim bioskopima, predstavlja adaptaciju knjige iz 1990. godine koja opisuje decenijsku vezu Dikensa i mlade Elen Neli Ternan. Kada se pisac zaljubio, glumica je imala 18 godina, a autor >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „Olivera Tvista” 45 godina. On je tada bio na vrhuncu slave. A iako se Dikens razveo, Neli je zbog te veze bila osuđena na prikrivanje i anonimnost, život koji je bio nepodnošljiv za nju.

„Ljudi su iznenađeni, jer ne znaju tu priču”, rekao je za agenciju Frans pres Rejf Fajns, glumac koji je do sada dva puta bio nominovan za Oskara, za uloge u filmovima „Engleski pacijent” i „Šindlerova lista”.

„O toj vezi je pisano u Dikensovim biografijama, ali niko se zaista nije zainteresovao za to”, dodao je Fajns i priznao da se ni on pre pripreme filma nije mnogo interesovao za Čarlsa Dikensa.

U filmu, kako je objasnio Fajns, glavna tema nije priča o piscu, već o njegovoj ljubavnici.

„Odlučio sam da snimim film da bih video kako ta mlada žena pronalazi mir, kako uspeva da se pomiri sa sobom i sa tajnim životom koji je vodila sa tim muškarcem”, istakao je Fajns koji je pored režije i tumačio lik Dikensa.

Prethodni rediteljski film, Rejf Fajns je u celosti snimio u našoj zemlji, u Pančevu i Beogradu, a pored njega u ekranizaciji Šekspirove drame „Koriolan” igrali su: Džerard Batler, poznat po ulozi u spektaklu „300: bitka kod Termopila”, Džesika Čestejn – zvezda filma „00:30 – tajna operacija” o likvidiranju Osame bin Ladena, Brajan Koks i Vanesa Redgrejs, kao i srpski glumci: Dragan Mićanović, Slavko Štimac, Marko Stojanović, Tamara Krcunović, Svetislav Goncić, Radoslav Milenković...

I. A.

objavljeno: 26.12.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.