Reinsalu: Zemlje EU treba da udvostruče davanja za odbranu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2022, 19:25

Reinsalu: Zemlje EU treba da udvostruče davanja za odbranu

Evropske zemlje bi trebalo da udvostruče davanja za odbranu zbog ruskog rata u Ukrajini, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu.

On je rekao da njegova zemlja planira da podigne izdvajanja za odbranu na tri odsto BDP-a.

Reinsalu je to kazao u intervjuu za Rojters tokom posete Kijevu sa još šest ministara inostranih poslova.

Poseta je imala za cilj da pokaže podršku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kijevu koji se bori sa nestankom struje nakon talasa udara ruskih bespilotnih letelica i raketa, koja je napala Ukrajinu u februaru.

"Želeli bismo da evropske zemlje udvostruče svoje izdatke za odbranu u vreme ukrajinskog rata i posle rata, a mi ćemo potrošiti tri odsto našeg BDP-a na nacionalnu odbranu", rekao je on.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je prošle sedmice da bi zemlje u vojnom savezu, čiji je Estonija članica, mogle da odluče da potroše više na odbranu od trenutnog cilja koji iznosi dva odsto nacionalne proizvodnje.

Mnoge članice NATO-a su već povećale izdvajanja za vojsku od invazije Rusije na Ukrajinu u februaru.

Reinsalu je rekao da Evropska unija, čija je članica i Estonija, takođe, treba da poveća nivo finansija koje izdvaja za vojnu podršku Ukrajini.

Prema njegovim rečima, ako bi Evropska unija, koja je do sada izdvajala oko 0,2 odsto svog BDP-a za vojnu pomoć Ukrajini, povećala podršku na jedan odsto, to bi napravilo veliku razliku na terenu u promeni toka rata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.