Regionalni projekat NBO orkestar nastupa u Prištini

Izvor: Blic, 11.Okt.2013, 22:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni projekat NBO orkestar nastupa u Prištini

No Borders Orchestra (NBO) , ansambl koji okuplja najbolje profesionalne muzičare sa prostora bivše Jugoslavije, održao je koncert u Katedrali blažene majke Tereze u Prištini u okviru festivala Kammerfest.

Kako je saopštila koordinator projekta NBO Jelena Dojčinović, koncert je održan sinoć u Prištini pod pokroviteljstvom kancelarije EU na Kosovu, Švajcarske ambasade u Prištini i fondacije Robert Bosch Stiftung.

Koncertu je, kako je saopšteno, prethodila >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << konferencija za novinare koja je izazvala veliku pažnju medija. Osnivač NBO, beogradski dirigent Premil Petrović je izjavio da je NBO prištinski orkestar jednako koliko je i ljubljanski, beogradski, sarajevski….

- Naš nastup u Prištini je muziciranje kod kuće, radost zajedništva koja se vidi i čuje na našim koncertima, NBO suprotstavlja strahu od drugačijeg i mržnji, kao dominantnim emocijama u našem regionu - rekao je renomirani mladi dirigent koji je inicirao formiranje regionalnog orkestra.

Kao inspiracija za NBO poslužio je "West-Eastern Divan Orćestra" (WEDO), ansambl koji su osnovali dirigent Daniel Barenboim i palestinski intelektualac Edvard Said i u kome sviraju zajedno izraelski i palestinski muzičari

No Borders Orchestra postoji nepunu godinu a do sada je imao izuzetno zapažene koncerte na otvaranju 44.Bemusa u Beogradu, vodećim festivalima u Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini. NBO je simfonijski orkestar u kome sviraju muzičari sa prostora bivše Jugoslavije - iz Banja Luke, Beograda, Celja, Cetinja, Ljubljane, Maribora, Novog Sada, Prištine, Prizrena, Sarajeva, Skoplja i Zagreba.

Sledeći nastup No Borders Orćestra je u Berlinu 20. oktobra u sali Radial Systema. I ovaj projekat okupio je značajne kulturne i političke aktere u Nemačkoj.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.