Regionalni centar ili Sporazum pita DS

Izvor: Šumadija Press, 20.Jun.2015, 11:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalni centar ili Sporazum pita DS

Član Gradskog veća Vladimir Maksimović tvrdi da je formiran Regionalni centar za upravljanje otpadom, a samo je potpisan sporazum o međuopštinskoj saradnji loklanih samouprava.

Ovo je na konferenciji za novinare istakla dr Jasmina Predojević-Simović, potpredsednica Gradskog odbora Demokratske stranke i članica Veća u senci zadužena za zaštitu životne sredine, održivi razvoj i saradnju sa udruženjima, dodavši da je povod za pomenutu konmferenciju za novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << bila, kako demokrate ocenjuju, „spektakularna“ najava člana Gradskog veća zaduženog za zaštitu živote sredine da će problem sa otpadom u Kragujevcu biti prošlost i da je opšte poznato da predstavnici vlasti u medijima govore i o onome za šta nisu stručni.

– Zahtevamo od Maksimovića da građanima Kragujevca objasni da ako je formiran Regionanalni centar gde je njegovo sedište – traže demokrate.

Počev od projektne dokumentacije pa do puštanja u rad sistema za upravljanje otpadom dat je period od četiri do pet godina. Put od potpisivanja sporazuma pa do puštanja sistema u rad je dug i zahteva velika materijalna sredstva tako i period od četiri do pet godina nije realan. Gospodin Maksimović ne nudi rešenja za postojeću deponiju i smetlište. Da li će se otpad odlagati na postojećoj ili na novoj deponiji i da li će nova deponija biti na teritoriji Kragujevca, Rekovca, Topole, Knića, Aranđelovca – upitala je članica Veća u senci.

Demokrate podsećaju da je Maksimović govoreći o sredstvima za reciklažni centar odnosno za reciklažno dvorište rekao da su sada sredstva „oslobođena“ i da će se na zemljištu JKP „Čistoća“ graditi reciklažno dvorište:

– Nas, a verujemo i građane Kragujevca zanima ko je ta sredstva zarobio i zašto. Dobro znamo da je još za vreme Vlade Demokratske stranke odobrena izgradanja reciklažnog centra. Na istoj lokaciji urađena projektna dokumentacija, što potvrđuje i sadašnji direktor „Čistoće“. Dolaskom SNS na vlast 2012. godine ugašen je Fond za zaštitu životne sredine i novac koji je bio namenjen za realizaciju ovog projekta je uklonjen. Zbog nesposobne i bahate napredne vlasti tri godine se sa ovim projektom tapkalo u mestu. Kada je govorio o Ekološkoj taksi, rekao je da se taj novac sada prvi put od 2009. godine troši namenski. Da li član Veća zna kolika su ta sredstva na godišnjem nivou i ako će se namenski trošiti zašto građanima Kragujevca ne kaže i gde će tačno biti preusmerena – naglasila je dr Jasmina Predojević-Simović.

Ona kaže da član Veća ne pravi razliku između sredstava potrebnih za prečišćavanje otpadnih voda i izgradnje sistema za upravljanjem otpadom i ističe da je izrađena mini studijica.

– Podsećamo ga da u profesionalnom i odgovornom radu ne postoje studijice već projekti, studije i tehnička dokumentacija. Jedno od najvažnijih pitanja je kada će biti urađen lokalni ekološki akcioni plan koji predstavlja strateški dokument u oblasti zaštite životne sredine – zaključila je dr Jasmina Predojević Simović.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.