Regionalna plovidba ugrožena zbog zamrznutog Dunava

Izvor: Southeast European Times, 15.Feb.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Regionalna plovidba ugrožena zbog zamrznutog Dunava

Gubici zbog zamrznutog Dunava broje se u milionima evra. U vestima iz biznisa još: MMFje obustavio isplatu tranše Srbiji, a IFC ulaže šest miliona evra u sektor energetike u Albaniji.

15/02/2012

Bugarska, Hrvatska, Rumunija i Srbija obustavile su plovidbu po Dunavu zbog dubokog zamrzavanja i leda na plovidbenom putu. Preduzimaju se mere za razbijanje leda kako bi se izbeglo preplavljivanje i moguće poplave. U međuvremenu, evropski brodari >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << trpe milionske štete zbog blokade saobraćaja.

***

Grčki BDP pao je za sedam odsto u poslednjem tromesečju 2011, pokazuju zvanične brojke objavljene u utorak (14. februara). To je uporedivo sa negativnim rastom od pet odsto u trećem kvartalu. Ta vest stigla je u moment kada je parlament odobrio najnoviji paket mera štednje.

***

MMF je u četvrtak (9. februara) odlučio da obustavi isplatu tranše od milijardu evra kreditne linije Srbiji, zato što ta zemlje nije sačuvala potrošnju u dogovorenim okvirima. Prva tranša kredita, koja je dogovorena u septembru 2011, iznosila je 190 miliona evra.

***

Makedonska vlada odlučila je u ponedeljak (13. februara) da smanji izvoz električne energije do 29. februara zbog visoke domaće potrošnje zbog nastavka ledenog vremena u regionu. Pre toga je i Bugarska donela slične mere, dok je Rumunija saopštila da razmatra takvu mogućnosti. Srbija je, na drugoj strani, prošle nedelje odlučila da isključi struju za oko 200 industrijskih potrošača kako bi sprečila kolaps elektro mreže.

***

Crna Gora je ponudila jedan evro ruskim vlasnicima propalog aluminijumskog kombinata KAP, objavio je u ponedeljak (13. februara) ministar ekonomije Vladimir Kavarić. Prema njegovim rečima, da bi se spasao KAP, koji je u zajedničkom vlasništvu vlade i Centralnoevropske aluminijumske kompanije, potrebna je državna subvencija od 22 miliona evra.

***

Hrvatska vlada predstavila je svoj predlog budžeta za 2012. parlamentu na odobrenje u utorak (14. februara). Predlog predviđa ozbiljne rezove kako bi se smanjio budžetski deficit. Njime je predviđeno da BDP ove godine poraste za 3.8 odsto u odnosu na inicijalno prognoziranih 4.2 odsto.

***

Kosovska ministarka industrijse i trgovine Mimoza Kusari Lila saopštila je da će Kosovo potrošiti milion evra za promovisanje svog potencijala kod stranih investitora putem medijske kampanje na CNN-u. Promotivni spotovi emitovaće se u narednih 12 meseci.

***

Međunarodna finansijska korporacija (IFC) Svetske banke objavila je da planira da uloži šest miliona evra u energetski sektor u Albaniji. Tim sredstvima finansiraće se izgradnja malih hidrocentrala kako bi se povećala lokalna proizvodnja i smanjio uvoz energije.

***

Organizatori kongresa Vebit saopštili su da će Turska biti novi domaćin najpoznatije izložbe i konferencije digitalnog biznisa i marketinga u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Dve hiljade jedanaeste taj skup je Sofiji okupio 5300 kompanija i investitora iz 45 zemalja.

(Razni izvori – 08/02/12-15/02/12)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.