Region preduzma mere za povećanje bezbednosti u zatvorima

Izvor: Southeast European Times, 29.Nov.2012, 22:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region preduzma mere za povećanje bezbednosti u zatvorima

Širom regiona preduzimaju se koraci za unapređivanje upravljanja zatvorima i povećanje bezbednosti.

29/11/2012

Safet Kabašaj za Southeast European Times iz Prištine -- 29.11.2012.

Vlade u regionu povećavaju bezbednost u zatvorima zbog broja bekstava i ilegalnih aktivnosti koje se odvijaju u objektima. Međutim, da bi se postigao napredak, glavna prepreka -- pretrpanost zatvora -- mora da bude prevaziđena rasterećivanjem postojećih kazneno-popravnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << objekata i uzgradnjom novih, kažu eksperti.

Trojica zatvorenika optuženih za terorizam pobegla su ovog meseca iz najvećeg zatvora na Kosovu Dubrava i iz zatvora u Prizrenu u avgustu, što je naglasilo pretrpanost objekata koja predstavlja izazov efektivnom nadgledanju zatvorenika.

Pretrpanost je izvor većine bezbednosnih zabrinutosti upravnika zatvora, potvrđuje Milan Radović iz crnogorske nevladine organizacije Građanska alijansa.

„Česti su slučajevi napada od strane zatvorenika i zatvorskih čuvara. Nova administracija je počela da suspenduje čuvare okrivljene za prekršaje nad zatvorenicima“, rekao je Radović za SETimes.

U Albaniji su bekstva iz zatvora postala toliko česta da su vlasti nedavno otpustile direktore zatvora u Tirani i Pećinu.

Pretrpanost je jedan od glavnih izazova upravljanja zatvorima u Srbiji, kao i nedovoljan broj službenika i nedovoljno finansiranje.

U srpskim zatvorima ima preko 11.000 zatvorenika, a predviđeni su za 7.500 zatvorenika.

Srbija sprovodi kratkoročno rešenje za prevazilaženje tri izazova usvajanjem novog zakona o amnestiji ovog meseca, kojim će se omogućiti veća tolerancija prema počiniteljima najlakših krivičnih dela.

Istovremeno, novi zatvor visoke bezbednosti u Padinskoj Skeli, u koji može da se smesti 450 zatvorenika, završen je prošle godine, a vlada je modernizovala sisteme osmatranja u više zatvora.

Slično tome, Makedonija dodaje 11 novih objekata u glavnom zatvoru Idrizovo, čime će se skoro udvostručiti Sadašnji kapacitet od 80 zatvorenika. Trenutno u Makedoniji postoji 2500 zatvorenika i 500 pritvorenih osoba.

Makedonske kaznene vlasti počele su da primenjuju proaktivni pristup resocijalizaciji zatvorenika. Oni razvijaju male zatvore „poluotvorenog“ tipa u Bitolju, u kojima će biti smešteno 90 zatvorenika i 50 pritvorenih osoba, što rešava problem bekstava angažovanjem i produktivnošću zatvorenika, uključujući i pružanje prilike za rad -- posebno na polju poljoprivrede na obližnjim farmama -- i studije.

„Sve zavisi kako ćete organizovati rad. Ne možete da imate više od pet zatvorenika u jednoj prostoriji i svaka mora da ima devet kubnih metara vazduha da bi zatvorenik mogao da funkcioniše u ćeliji. Svima mora da bude osigurana zdravstvena nega“, rekao je direktor Kazneno-popravnog zavoda u Bitolju Slavko Gacovski.

Na Kosovu je, kao preventivnu meru u zatvoru Dubrava, zatvorska uprava povećala broj nadzornih tornjeva i naoružanih zatvorskih čuvara, a instalirala je i dve grupe kamera.

U objektima na Kosovu koji su izgrađeni da prime manje od 1.200 zatvorenika nalazi se njih 1.800, a broj osuđenika nastavlja da raste.

Upravljanje zatvorima je dodatno iskomplikovano zbog tehničkih prednosti koje koriste zatvorenici i zbog korupcije među čuvarima, kaže Sokol Zogaj, generalni direktor za bezbednost u kosovskoj kazneno-popravnoj službi.

„Postoje slučajevi … u kojima su zatvorenici umešani u krijumčarenje, narkotike i druge poslove sa zatvorenicima“, rekao je Zogaj za SETimes.

Kosovo izgrađuje novi zatvor visoke bezbednosti u blizini Podujeva za najnasilnije osuđenike. U njemu će biti smešteno 300 zatvorenika, a počeće sa radom u avgustu 2013. godine.

U Bosni i Hercegovini postoji skoro 1.800 zatvorenika, uključujući one koji izdržavaju svoje kazne kod kuće, uz nadzor preko elektronske narukvice, ali 859 osuđenih lica čeka da ode u zatvor kada se oslobode ćelije.

„Najveći problem je odlazak u zatvor onih koji su počinili krivična dela i psihološki su neuravnoteženi. Problem će biti rešen kada Institut za forenzičku psihologiju u Sokocu počne sa radom“, rekao je za SETimesministar pravde BiH Zoran Mikulić.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.