Region pod snegom, Zagreb na korak od proglašenja elementarne nepogode

Izvor: Blic, 08.Dec.2012, 19:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Region pod snegom, Zagreb na korak od proglašenja elementarne nepogode

Snežne padavine koje uzrokuju probleme objednile su danas u borbi protiv tradicionalnih zimskih nedaća putare i građane u većini zemlja bivše Jugoslavije, a (ne)prilike u dečijem svetu nazvane "zimske čarolije" odraslima su donele i prve ozbiljnije zadatke na temperaturama oko i ispod nultog podeljka Celzijusove skale.

Beograd je osvanuo pod snegom, duva jak vetrar ali su, zahvaljujući revnosnim radnicima gradskih nadležnih službi, sve glavne saobraćajnice u prestonici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prohodne i nema većih gužvi i zastoja.

U Zagrebu su pale rekordne količine snega i grad se nalazi na korak do proglašenja stanja elementarne nepogode. Procenjuje se da je napadalo 40 centimetara snega, a toliko padavina u jednom danu poslednji put je u Zagrebu bilo 1955. godine.

U prekidu je većina brdskih autobusnih linija, a do taksija je zbog velikog broja poziva nemoguće doći. Do daljnjeg je zatvoren i zagrebački aerodrom, pa od jutros nijedan avion nije ni poleteo ni sleteo, prenosi Hrvatska radiotelevizija.

Zimska služba radi punom parom, a prioritet u čišćenju imaju autobuske trase, prilazi bolnicama, nadvožnjaci i mostovi.

U Bosni i Hercegovini pada sneg, susnežica i kiša, meteorolozi kažu: biće hladno sa snegom koji će u nižim predelima biti između 20 i 40 centimetara, a na planinama i do 70. Sneg će padati prvo na zapadu i severu, a do kraja dana će i kiša na jugu i jugoistoku prerasti u sneg...

Nevreme je zahvatilo i Crnu Goru, donelo joj snežne padavine na severu, a kišu i jak vetar u centralnim i južnim delovima zemlje zbog čega je iz Auto-moto saveza savetuju vozačima da izbegavaju putovanja.

Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore upozorio je da se krajem dana očekuje dodatno pogoršanje vremenskin prilika - jaka kiša i sneg, uz snažan vetar, kao i nagli pad temperature.

Opštinski timovi su u pripravnosti, putarima je naloženo da sneg čiste u ranoj fazi, a policiji da stalno vrši kontrolu posedovanja i korišćenja propisane zimske opreme, sa posebnim akcentom na šlepere, kamione sa prikolicom i autobuse.

Na severu Crne Gore sneg je već počeo da pada, a najviše ga ima na Žabljaku gde je napadao pola metra.

U Sloveniji, "sneži", a nadležni upozoravaju na probleme zbog klizavih cesta, a ima i manjih zastoja na putnom pravcu prema Mariboru. Sitauacija se usložnjava, a snežni pokrivač uvećava.

Makedonci su prvih dana decembra, bar što se tiče klimatskih prilika, najbolje prošli u regionu - dan su počeli na temperaturi od oko pet stepeni Celzijusa, snežne padavine meteorolozi najavljuju tek od sutra i to u viši predelima, putevi su prohodni...

Zatvoreni putevi Podgorica-Kolašin i Nikšić-Vilusi

Putevi Podgorica-Kolašin i Nikšić-ilusi zbog lošeg vremena zatvoreni su za šlepere i kamione sa prikolicom, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

U Crnoj Gori danas je pretežno oblačno sa padavinama. Na jugu pada kiša, a na severu susnežica i sneg.

Putevi su na jugu mokri zbog kiše, dok na severu ima poledice. Iz Auto-moto saveza Crne Gore savetuju vozače da zbog najavljenog nevremena izbegavaju putovanje.

Povezane vesti: Danas košava i sneg Na Kopaoniku 12 santimetara snega, temperatura minus devet Mećava u Rusiji Sutra oblačno s kišom, sneg u utorak Na Kopaoniku pao prvi sneg

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.