Reformska agenda prihvatljiva, RS štiti nadležnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jun.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reformska agenda prihvatljiva, RS štiti nadležnosti

SARAJEVO, BANJALUKA - Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, pozvao je predstavnike svih nivoa vlasti u BiH da u četvrtak potpišu agendu ekonomskih reformi, što, barem sudeći prema prvim reakcijama, neće biti problem s obzirom na to da se radi o glavnim planovima za reformisanje ključnih sektora u BiH.

Vlada FBiH na danas održanoj sjednici već je dala saglasnost Fadilu Novaliću, federalnom premijeru, da potpiše ovu agendu, dok je Željka Cvijanović, premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << RS, danas izjavila da je Vlada RS razmotrila dokument i u njega unijela svoje primjedbe i intervencije, istovremeno naglašavajući da će je podržati, ali pod uslovom da se poštuju nadležnosti svakog nivoa vlasti.

"Ako to bude model ponašanja, onda ne vidim svrhu da se usaglašavamo o bilo kakvoj agendi, ako će jedan nivo vlasti blokirati drugi nivo vlasti", rekla je ona.

Cvijanovićeva je danas istakla i to da je opredjeljenje Vlade RS da neće pristati na privatizaciju "Elektroprivrede RS", iako je to navedeno kao jedna od mjera u evropskoj agendi, potvrđujući da su strani kreditori i predstavnici EU više puta pokretali to pitanje, kao i pitanje privatizacije telekoma u FBiH.

Federalni premijer rekao je juče da će Vlada FBiH biti prva koja je usvojila reformsku agendu, a koja je na tragu britansko-njemačke inicijative.

"Reformska agenda utvrđuje glavne planove Vijeća ministara BiH i entitetskih vlada za socijalno-ekonomske i s njima vezane reforme", rekao je Novalić.

Upitan da kaže hoće li biti problem to što Vlada RS insistira na nekim detaljima, Novalić je rekao da on tu ne vidi problem i da Vlada RS ima pravo na to, te da će federalna vlada svakako prihvatiti neke promjene ako je potrebno.

"Imam dozvolu, ali ću svakako za dodatne promjene, ako ih bude, telefonski kontaktirati dopremijere", naglasio je Novalić.

U svom pozivu entitetskim vladama da prihvate reformsku agendu, predsjedavajući Savjeta ministara BiH navodi i to da će agenda ekonomskih reformi omogućiti da se prirodni i ljudski kapaciteti stave u funkciju ekonomskog razvoja BiH.

"Na taj način, ekonomija bi bila u fokusu, što je i najpotrebnije za značajan iskorak u EU integracijama i za poboljšanje kvaliteta života građana BiH", navodi Zvizdić.

Endi Mekgafi, portparol Delegacije EU, rekao je da se reformska agenda sprovodi u skladu s pisanom izjavom institucija i političkih lidera, uz konsultacije s EU i međunarodnim finansijskim institucijama.

"Ako želimo da agenda uspije, uskostranački interesi moraju biti ostavljeni po strani. Reforma mora biti finalizovana do 11. juna i prezentovana na okruglom stolu koji će voditi predsjedavajući Savjeta ministara, a na kojem će biti prisutan i komesar Han", rekao je on i naglasio da EU očekuje da će biti ispunjena njihova očekivanja.

Kada je u pitanju reformska agenda, ona je napisana u 14 tačaka, izrađena je u dogovoru s EU i podrazumijeva, između ostalog, i plan za reformu socijalnih davanja i zakona o radu, smanjenje plata i zaustavljanje novog zapošljavanja u javnom sektoru. Takođe, reforme koje će sutra biti prezentovane Johanesu Hanu, evropskom komesaru za proširenje, podrazumijevaju i ukidanje partijskog funkcionisanja javnog sektora i borbu protiv korupcije kroz novu reformu pravosuđa, a o ovoj agendi sutra će raspravljati i Savjet ministara BiH.

Oblasti koje će biti reformisane su javne finansije, tržište rada, socijalna i zdravstvena zaštita, kao i penzije, a značajne izmjene mogu se očekivati i u oblasti poslovnog okruženja, pravosudnog sistema, javna preduzeća i javna uprava.

Sesilija Bjorner, generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju u Ministarstvu inostranih poslova Švedske, pozvala je juče političke lidere u BiH da ubrzano donesu odluku i započnu sprovođenje reformske agende jer će, kako je rekla, to za BiH biti značajan korak naprijed.

Lideri zemalja koje su učestvovale na samitu "Brdo - Brioni" pozdravili su ambiciju vlasti na nivou BiH da sprovedu socio-ekonomske reforme i poboljšaju demokratsku optimizaciju svojih pravnih i političkih sistema, u skladu s novim pristupom EU.

U zaključcima koji su objavljeni poslije samita, koji je održan u ponedjeljak u Budvi, navodi se da lideri prepoznaju potrebu za stalnim aktivnim angažmanom EU na najvišem političkom nivou, s ciljem davanja podrške implementaciji potrebnih reformi, kako bi se osiguralo da BiH nastavi svoj pravac ka Uniji. Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sastao se u Budvi s Hajncom Fišerom, predsjednikom Austrije, koga je informisao o političkoj situaciji u BiH i aktivnostima u vezi s uspostavljanjem mehanizma koordinacije.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.