Reforme ili Britanija izlazi iz EU

Izvor: RTS, 23.Jan.2013, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme ili Britanija izlazi iz EU

Ukoliko Evropska unija ne sprovede korenite reforme, Britanija bi mogla da istupi iz članstva, poručio premijer Dejvid Kameron. Glavni problemi u EU kriza u evrozoni i kriza evropskih nadležnosti.

Britanski premijer Dejvid Kameron obećao je da će, ukoliko na opštim izborima 2015. godine pobede njegovi konzervativci, do 2017. godine biti sazvan referendum o izlasku zemlje iz Evropske unije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Kameron je, u dugo očekivanom govoru o EU, održanom u finansijskom centru Londona, upozorio da bi Britanija mogla da istupi iz članstva ukoliko EU ne sprovede korenite reforme.

Premijer je tako okončao višemesečne spekulacije, zanemarivši upozorenja da bi referendum mogao da ugrozi diplomatske i ekonomske izglede Britanije i otuđi je od saveznika, izvestio je Rojters.

Kameron je rekao da Britanija ne želi da digne most između ostrva i kontinenta, niti da se povuče iz sveta, ali da se javnost osvestila po pitanju EU.

"Vreme je za britanski narod da kaže šta misli. Vreme je da rešimo pitanje Britanije i Evrope", rekao je Kameron.

"Kada budemo pregovorali o novom rešenju, omogućićemo britanskom narodu da se na referendumu izjasni da li želi da ostane u EU pod novim uslovima. To će biti referendum za ili protiv", poručio je premijer Velike Britanije.

Navodeći probleme evrozone i "krizu evropskih nadležnosti", Kameron je rekao da ako se ne suoči sa ovim izazovima, "postoji opasnost od urušavanja Evrope" i da će se britanski narod će "zaputiti ka izlazu".

Britanski premijer je ovaj govor trebalo da održi u Amsterdamu prošlog petka, ali je morao da ga odloži zbog talačke krize u gasnom postrojenju u Alžiru, gde su islamisti četiri dana držali zarobljene veliki broj alžirskih i stranih radnika.

Kameron je pod sve većim pritiskom evroskeptika u okviru njegove Konzervativne partije, koji od njega traže da se suprotstavi Evropi.

Rezultati nedavnih anketa pokazuju da su Britanci za izlazak zemlje iz EU, jer smatraju da se Brisel meša u unutrašnja pitanja i da se razbacuje novcem u vreme kada se uvode mere štednje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.