Referendum u španskom selu Ubij Jevreje o - promeni imena

Izvor: Blic, 25.Maj.2014, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Referendum u španskom selu Ubij Jevreje o - promeni imena

U malom španskom selu Kastriljo Matahudios, čije ime bukvalno znači "Ubij Jevreje", danas se održava referendum na kojem će seljani odlučiti da li će promeniti ime mesta.

Gradonačelnik Lorenco Rodriges rekao je da se rezultati mogu očekivati kasno večeras, posle prebrojavanja glasova u selu sa 56 registrovanih birača, 260 kilometara severno od Madrida.

Dokumenti pokazuju da je originalno ime sela bilo Kastriljo Motahudios, što znači "Jevrejsko brdo", za >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << razliku od Matahudios, gde se u tom jednom slovu razlike značenje imena drastično menja.

Ime "Ubij Jevreje" datira iz 1627, više od jednog veka posle španskog edikta iz

1492. kojim je Jevrejima naređeno da postanu katolici ili da napuste zemlju.

Oni koji su ostali suočili su se sa španskom inkvizicijom, a mnogi od njih bili su spaljeni na lomači.

Mada su Jevreji pobijeni u toj oblasti, istraživači veruju da su "novo" ime selu upravo dali njegovi jevrejski stanovnici koji su prešli u katolicizam, i takvim imenom su želeli da uvere španske vlasti da su odbacili judaizam i da su im odani, smatra gradonačelnik Rodriges.

Neki drugi sumnjaju da je do promene imena moglo prosto da dođe zbog omaške u pisanju, odnosno da je neko slučajno umesto "o" napisao "a", čime je selo od "brda Jevreja" postalo "ubica Jevreja".

Kako god bilo, Kastriljo Matahudios želi da privuče turiste, a njegovi stanovnici misle da bi naglašavanje njegove jevrejske prošlosti moglo da se pokaže kao korisno. Neke njegove stanovnike, ipak, sramota je zbog imena sela.

Mada danas u selu ne živi nijedan Jevrejin, Rodriges kaže da mnogi njegovi stanovnici imaju jevrejske korene, kao i da zvanični grb grada sadrži i Davidovu zvezdu.

Španska vlada ranije ove godine izvinila se Jevrejima, ponudivši državljanstvo potomcima onih koji su prisilno naterani u izgnanstvo iz Španije pre nekoliko vekova.

Ukoliko glasači odluče da promene ime mesta, pre juna neće biti moguće doneti odluku o novom imenu, navodi agencija AP.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Referendum o promeni imena u španskom selu “Ubij Jevreje“

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2014

U malom španskom selu Kastriljo Matahudios, čije ime bukvalno znači "Ubij Jevreje", danas se održava referendum na kojem će seljani odlučiti da li će promeniti ime mesta. ..Selo Kastriljo Matahudios čije ime bukvalno znači "Ubij Jevreje".. ..Gradonačelnik Lorenco Rodriges rekao je da je danas...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.