Recipročno povećanje cena avioprevoznika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recipročno povećanje cena avioprevoznika

PODGORICA - Srpske i crnogorske vlasti postigle su dogovor da cene usluga nacionalnim avioprevoznicima, na aerodromima u Podgorici i Beogradu budu povećane recipročno za 15 odsto, potvrđeno je u crnogorskom Ministarstvu saobraćaja i pomorstva.

Sporazum će biti potpisan najkasnije do kraja ove sedmice.

Milutin Mrkonjić je rekao da je sa upravom Aerodroma "Nikola Tesla" dogovorio da se crnogorskim partnerima ponudi predlog cena koji će biti zasnovan na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << reciprocitetu.

On je kazao da bi takav predlog trebalo da obuhvati isti odnos beogradskog Aerodroma prema crnogorskom avioprevozniku, odnosno podgoričkog prema Jat ervejzu, saznaje list „Republika"..

Mrkonjić je naveo da bi reciprocitet podrazumevao da, sve ono što Jat ima u Podgorici, Montenegro erlajns ima u Beogradu.

Montenegro erlajnz: Neprihvatljivo poskupljenje

Čitav problem je nastao, kada je iz beogradskog Aerodroma nedavno najavljeno da će usluge za crnogorskog avioprevoznika biti povećane oko 90 odsto, što su iz Montenegro erlajnsa ocenili kao politički pritisak.

Montenegro erlajns bi u slučaju poskupljenja imao dodatno opterećenje od blizu dva miliona evra godišnje, dok bi sa povećanjem od 15 odsto imao dodatne troškove od 400.000 eura što je mnogo prihvatljivije.

Jat ervejz: Isti princip prema svima

U Aerodromima Crne Gore su tvrdili da je procenat poskupljenja od 90 odsto ogroman i da ne odgovara frekvenciji koji crnogorski avioprevoznik ima prema Beogradu.

Beogradski Aerodrom je primenio isti princip prema Montenegro erlajnsu kao i prema ostalim državnim aviokompanijama poput Lufthanze, Britiš ervejza, što je, u crnogorskoj Vladi ocenjeno kao neprihvatljivo, budući da Jat sleće dnevno osam puta.

S druge strane, Montenegro erlajns u saobraćaju prema Beogradu učestvuje sa 61 odsto, a Jat sa 19 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.