Recepti za posetu muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Okt.2018, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recepti za posetu muzeju

Lekari u Kanadi će od četvrtka izdavati recepte za posetu muzeju kao dodatak konvencionalnoj terapiji, u okviru pilot projekta.

Projekt je rezultat saradnje udruženja Kanadskih frankofonih lekata (MFdC) i Montrealskog muzeja lepih umetnosti (MBAM).

Zamišljen je tako da pacijentima koji pate od raznih fizičkih i mentalnih bolesti, kao i članovima njihovih porodica, omogući da tokom besplatnih poseta muzejima iskoriste blagodeti koje umetnost ima na zdravlje pojedinca.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U prvoj fazi projekta lekari će propisati 50 recepata za posetu izložbama. Svaki recept vredi maksimalno za dve odrasle i za dve maloletne osobe.

"Stotinak lekara se prijavilo za učestvovanje u projektu koji će trajati godinu dana", rekla je za AFP Nikole Parent, direktortka Udruženja.

Ona smatra da je to dokaz da "lekari imaju senzibilotet i da su otvoreni prema alternativnom pristupu lečenju i blagotvornom uticaju umetnosti na zdravlje, bez obzira na naučne pokazatelje".

Blagotvoran učinak uporedila je s proizvodnjom "neurohormona koji se luče za vreme neke fizičke aktivnosti."

Posmatranje umetničkog dela ili učestvovanje u nekom kreativnom procesu podsti iste 'okidače' koji deluju na "kognitivne funkcije, na dobrobit pojedinca, a pritom se misli na neurohormone koji su prisutni kod teskobe, stresa, depresije...", objasnila je ona.

Ona se nada da će i ostali kanadski muzeji slediti primer MBAM, koji od 2016. razvija ekspertizu art-terapije kod osoba koje se bore s raznim zdravstvenim problemima.

"Skeptike podsećamo da se pre nepunih stotinu godina govorilo kako sport deformiše jelo i da je opasan za plodnost žena", istakla je Parent.

"Danas lekari propisuju telesne vežbe. Na isti način mogu propisati i odlazak u muzej", ocenila je ona, prenosi Tportal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.