Reagovanja na Nacrt Statuta Vojvodine

Izvor: RTS, 01.Apr.2014, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reagovanja na Nacrt Statuta Vojvodine

Predstavnici stranaka u Skupštini Vojvodine smatraju da bi predloženi tekst Nacrta Statuta mogao biti usvojen - da bi mogao imati dvotrećinsku podršku u pokrajinskom parlamentu.

Radna grupa za izradu Nacrta statuta AP Vojvodine radila je na takav način da se uvažavala mišljenje predstavnika opozicije, pa bi bilo logično i da njihovi poslanici, na kraju, glasaju za predloženi tekst Statuta, ukazuju sagovornici Tanjuga.

Šef poslaničkog kluba LSV >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Skupštini Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da s obzirom na način na koji je Radna grupa formirana i kako je radila, pretpostavlja da to otvara mogućnsot " da i predstavnici opozicionih stranaka podrže taj tekst" jer su upravo oni, kako je istakao, imali odlučujuću ulogu u njegovom donošenju.

Odluka Ustavnog suda Srbije ne ostavlja mnogo prostora za pisanje teksta, a ta odluka jeste rigidna u svom stavu prema Vojvodini i prepuna je kontraverzi, rekao je Bogaroški, dodajući da je " u najmanju ruku čudno da tekst predloženog Statuta počinje konstatacijom da je Vojvodina formirana Ustavom".

Član Radne grupe iz SNS-a Vladimir Galić rekao je da se to telo prilikom donošenja predloga teksta Statuta vodila odlukama Ustavnog suda i da su stranački interesi stavljeni po strani.

"Lično mislim da na ovakav radni tekst nema ozbiljnijih zamerki i da su zadovoljeni svi zahtevi koje Ustavni sud postavio", rekao je Galić.

Prema njegovim rečima, većina članova Radne grupe stala je iza teksta i postoji samo jedno izdvojeno mišljenje.

Šef poslaničkog kluba DS-a Borislav Novaković rekao je da je poželjno da Statut bude izglasan sa najširim konsenzusom, jer je to dobro "zbog stabilnosti institucija i u Vojvodini i u Republici Srbiji".

Novaković nije želeo da se izjašnjava oko teksta nacrta Statuta, dok se kako je rekao ne obave konsultacije sa predsednicima poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine.

Šef grupe poslanika DSS-a u pokrajinskom parlamentu Milenko Jovanov rekao je da je očigledno da je Radna grupa pokušala da izvrši usklađivanje Statuta sa Ustavom i da se to iz predloženog teksta i vidi.

"Imajući u vidu činjenicu da konačni predlog Statuta mora da prođe proceduru pred nadležnim skupštinskim odborom, treba sačekati da se to završi da bi se dala konačna ocena", rekao je Jovanov.

Šef vojvođanskih radikala Milorad Mirčić kaže da je "sve u dvorištu SNS". On smatra da predlog Statuta može biti kamen spoticanja i da će na brzinu njegovog usvajanja presudan uticaj imati odnos snaga u Skupštini Vojvodine.

"Po nama iz SRS, predloženi tekst u najvećem delu je u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je Mirčić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Statut Vojvodine bi mogao dobiti dvotrećinsku podršku u pokrajinskoj skupštini

Izvor: Blic, 01.Apr.2014

Predstavnici stranaka u Skupštini Vojvodine smatraju da bi predloženi tekst Nacrta statuta mogao biti usvojen, odnosno, imati dvotrećinsku podršku u pokrajinskom parlamentu...Radna grupa za izradu Nacrta statuta AP Vojvodine radila je na takav način da se uvažavalo mišljenje predstavnika opozicije,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.