Razvojna šansa valjevskih sela  u organskoj proizvodnji

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvojna šansa valjevskih sela u organskoj proizvodnji

Poznato je da Valjevski kraj ima veliki potencijal za proizvodnju organske hrane. To se posebno odnosi na sela oko hidroakumulacije Stubo-Rovni, koja se nalaze u zastićenom području veštačkog jezera. Grad Valjevo i ministartvo poljoprivrede, zajedno sa zainteresovanim meštanima,okupljenih u svojoj zadruzi, rade na pokretanju ove proizvodnje.
U valjevskim selima u slivu akumulacije "Stubo-Rovni", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << organska proizvodnja je šansa i najbolja alternativa, za oko 400 domaćinstava koja se moraju prilagoditi poljoprivrednoj proizvodnji sa ograničenom upotrebom hemijsko-sintetičkih sredstava, zbog blizine jezera. U proizvodnji voća već imaju prva iskustva.

"Mi radimo već nekoliko godina tu, neku nazovi poluorgansku ili već kontrolisanu proizvodnju tako da nam neće biti teško da primenjujemo ovakvu proizvodnju, kaže Bogosav Kalabić iz Brezovice kod Valjeva.

Za razliku od voćarskih domaćinstava, domaćini koji su posvećeni stočarstvu i proizvodnji mleka, nisu tako optimistični.
"Mi lično ovde mi ne možemo da opstanemo ako bude organska proizvodnja. Gde može kukuruz da se seje da se ne prska?', pita Velimir Pantelić iz Kunica kod Valjeva.
"Da im taj process protekne sto lakše, tu je Poljoprivredna stručna služba sa svojim stručnjacima koji će obilaziti sve poljoprivrednike, održavati predavanja i radionice gde će steći ta potrebna znanja i veštine da budu pravi proizvođači" ističe Svetislav Marković, direktor Poljoprivredne stručne službe u Valjevu.
Da bi im bilo lakše meštani su formirali i svoju zadrugu. Veruju da će organizovani,uz pomoć lokalne samouprave, ministratva poljoprivrede i poljoprivrednih stručnjaka, uspeti da organizuju organsku proizvodnju u narednih nekoliko godina.
"Sam ministar je rekao da ćemo moći već narednu sezonu da imamo voće, u ubrzanoj konverziji ako se budemo pridržavali pravila. Onda ćemo moći sledeće godine imati ovaj organsku proizvodnju svog voća", ističe Dragan Tomić, predsednik Mesne zajednice "Poćuta".
"Ovu zgradu sto sad vidite to ce biti buduca mlekara.U pocetku nece biti organski sir I kajmak,ali cemo vremenom prelaziti kako budemo, kad budemo dobili ove sertifikate precemo na organski sir I kajmak.Sve ide u tom smeru da ce, da ovo bude jedan dobar projekat I d ace da ima dobru perspektivu" kaže Budimir Simić, direktor Zemljoradničke zadruge "Brezovice - organik".
Država i lokalna samouprava, obećali su pomoć, za otvaranje mini mlekare u ovom napuštenom pogonu ,kao i druge podstricaje. Pokrenut je i postupak grupne sertifikacije za organsku prozvodnju na području u slivu akumulacije "Stubo-Rovni".












 










CH Dragan Tomic, pred. MZ "Poćuta"

"Sam ministar je rekao da cemo moci vec narednu sezonu da imamo voce,svo voce ovaj u ubrzanoj konverziji ovaj ako budemo se pridrzavali sto kaze pravila I onda cemo moci sledece godine imati ovaj organsku proizvodnju svog voca".







[CH Budimir Simic, dir. ZZ"Brezovice-organik"]

"Ovu zgradu sto sad vidite to ce biti buduca mlekara.U pocetku nece biti organski sir I kajmak,ali cemo vremenom prelaziti kako budemo, kad budemo dobili ove sertifikate precemo na organski sir I kajmak.Sve ide u tom smeru da ce, da ovo bude jedan dobar projekat I d ace da ima dobru perspektivu".

off

Drzava I lokalna samouprava ,obecali su pomoc, za otvaranje mini mlekare u ovom napustenom pogonu,kao i druge podstricaje .Pokrenut je i postupak grupne sertifikacije za organsku prozvodnju na podrucju u slivu akumulacije "Stubo-Rovni".


Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.