Razrešen vladika Kačavenda

Izvor: B92, 29.Maj.2013, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razrešen vladika Kačavenda

Beograd -- Sabor SPC potvrdio odluku Sinoda da vladika Kačavenda konačno i trajno bude razrešen dužnosti upravljanja eparhijom zvorničko-tuzlanskom, kaže vladika Irinej.

Kako B92 saznaje, Sinodu je naloženo da vladiki Kačavendi odredi mesto boravka i Sinod će o tome odlučivati po završetku Sabora. Kako takođe saznajemo, odluka Sabora SPC o trajnom i konačnom razrešenju vladike Vasilija (Kačavende) bila je jednoglasna.

"Pitanja njegovog boravišta, kao što je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << to slučaj kod drugih episkopa, rešavaće se u konsultacijama, dogovoru, između svetog Sinoda i epsikopa koga se to tiče, u ovom slučaju episkopa zvorničko-tuzlanskog", kazao je vladika bački Irinej novinarima u Patrijaršiji.

Što se tiče SPC, bar u ovom trenutku, stavljena je tačka na slučaj Kačavenda.

Podsetimo, episkop Vasilije (Kačavenda) 6. novembra 2012. godine zatražio je da se usvoji njegova ostavka na mesto episkopa iz zdravstvenih razloga, a Sinod je 22. aprila na sedici razrešio Vasilija.

Beogradski mediji su krajem aprila pisali o "bludnim radnjama Vasilija Kačavende sa mladićima", koji su navodno zabeleženi i na video i na audio snimcima.

Bilo reči i o drugim temama

Vladika bački Irinej kazao je novinarima da je Sabor na današnjem zasedanju razmatrao mnoge predloge i inicijative i da je načelno usvojen predlog Sinoda da se organizuje i poseban crkveni zavod zaštitu spomenika kultutre.

"Postavilo se pitanje u novim, promenjenim uslovima života našeg društva i naroda kako obezbediti na najkvalitetiniji način zaštitu ne samo manastira i starih hramova, već i zaštite ukupnog duhovnog, sakralnog i kulturnog nasledja, kojim naša crkva raspolaže", rekao je Irinej bački.

Došlo se do zaključka, kako je precizirao bački Irinej, da je na Kosovu i Metohiji, zbog političkih okolnosti "sve teže ostvarivati efektivnu zaštitu naših tamošnjih svetinja, u smislu restauracije, konzervacije, zaštite, opšte brige o opstanku tih izuzetnih dela ne samo duhovnosti nego i umetnosti".

"Zato je Sabor odobrio eparhiji raško-prizrenskoj da osnuje svoj sopstveni zavod za zaštitu spomenika kulture, koji bi u saradnji sa rebubličkim i sa svim relevantnim činjenicama, uključujući i medjunarodne, mogao da radi na zaštiti naših svetinja koje su nekim slučajevima direktno ugrožene", rekao je Irinej.

On je objasnio da pošto ovakav problem ne postoji samo na KiM već i u drugim oblastima da je zato načelno usvojen predlog Sinoda da se organizuje poseban crkveni zavod za zaštitu spomenika.

"Zato je sprovođenje te odluke Sabora povereno Sinodu, da on kao izvršni organ Sabora, u periodu koji je pred nama izvidi sve te praktične dimenzije ostvarenja ove odluke", zaključio je vladika bački Irinej.

Sabor SPC je počeo 21. maja liturgijom u Sabornoj crkvi u Beogradu i očekuje se da će zasedati najmanje dve nedelje. Ovo je prvo zasedanje Sabora od maja prošle godine s obzirom na to da crkvena skupština nije, kako to pravila nalažu, zasedala prošlog oktobra uz obrazloženje da nema "velikih tema" i da je zato potrebno izbeći nepotrebne troškove.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Razrešen vladika Kačavenda, policija i sud na potezu

Izvor: Telegraf.rs, 29.Maj.2013

Ova odluka doneta je na osnovu stava Sinoda koji je penzionisao Kačavendu pre oko mesec dana

Nastavak na Telegraf.rs...

Kačavenda razrešen zbog bludnih radnji

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Maj.2013

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda razrešen je dužnosti.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kačavenda razriješen dužnosti

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Maj.2013

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda upravo je razriješen dužnosti, saznaje "Blic".

Nastavak na Nezavisne Novine...

SABOR SPC: Razrešen vladika Kačavenda!

Izvor: NaDlanu.com, 29.Maj.2013

BEOGRAD - Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda razrešen je dužnosti. Sabor Srpske pravoslavne crkve na jutrošnjem zasedanju razrešio je Kačavendu svih dužnosti, a to je oko 13.15 sati medijima zvanično potvrdio i vladika bački Irinej...Ova odluka doneta je na osnovu stava Sinoda koji...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.