Razmena teritorija loša ideja, inicira dalje podele

Izvor: B92, 13.Okt.2018, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razmena teritorija loša ideja, inicira dalje podele"

Saudijski list "Arab njuz" objavio je tekst o eventualnoj razmeni teritorija između Beograda i Prištine.

U tekstu se ocenjuje da je to loša ideja, koja bi mogla da inicira dalje podele, u BiH, Makedoniji, pa i Srbiji "sa Sandžakom i Vojvodinom".

"Što pre međunarodna zajednica to uvidi, to bolje za Kosovo, Srbiju i region", navodi se u tekstu autora Luka Kofija, direktora Centra za spoljnu politiku američke fondacije "Heritidž".

On ukazuje da je, od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1990-ih godina, međunarodna zajednica "uložila mnogo krvi i novca" kako bi obezbedila da Balkan ostane miran i stabilan, te da bi stoga trebalo da ima uticaja u pogledu bilo kakve značajne izmene granica.

"Međunarodna zajednica mora biti svesna rizika dopuštanja da se Balkan dalje deli duž etničkih i verskih linija", upozorava se u tekstu objavljenom u saudijskom listu na engleskom jeziku, uz podsećanje da je naš region prošao kroz talas izmena granica 1990-ih.

Navodi se, uz to, da bi se posledice "izmene granica Kosova i Srbije" osetile i drugde, posebno u drugim regionima Balkana kao što su BiH, Makedonija, pa čak i Srbija sa Sandžakom i Vojvodinom.

Zato, kaže Kofi, međunarodna zajednica mora ostati angažovana i, umesto razmene teritorija i izmene granica, trebalo bi da podstiče Kosovo i Srbiju da normalizuju odnose i štite interese etničkih manjina unutar njihovih granica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.