Izvor: B92, 23.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o vladi za nekoliko dana

Beograd, Preševo -- Pošto je RIK obradio 99,9 odsto biračkog materijala, raspored mandata promenio se u korist manjinskih partija.

Naime, DS će imati jednog poslanika manje, 64, a u parlamentu će svog predstavnika imati i Koalicija Albanaca Preševske doline. O sastavu buduće vlade i dalje se samo nagađa, a međustranački pregovori, po svemu sudeći, počeće krajem nedelje, kada Republička izborna komisija saopšti i zvanične rezultate. Stranke za sada imaju samo neformalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kontakte.

Zvanične konsultacije predsednika Srbije Borisa Tadića i predstavnika parlamentarnih stranka o formiranju nove vlade Srbije počeće posle objavljivanja konačnih rezultata izbora.

Kako je saopšteno iz pres-službe predsednika Srbije, od nedeljnih izbora do sada nije bilo neformalnih razgovora o formiranju vlade.

G17: Podržaćemo dogovor DS-DSS

Raspored snaga u parlamentu je jasan, a ključno pitanje na koje se sada čeka odgovor jeste kako će izgledati nova vlada Srbije.

Stranke za sada čekaju konačne rezultate, a to je verovatno bila tema razgovora Borisa Tadića i Mlađana Dinkića, ali Suzana Grubješić iz Predsedništva G17 plus navodi da konsultacije počinju tek pošto se budu znali zvanični rezultati.

Grubješićeva je navela da je lider G17 Mlađan Dinkić razgovarao sa predsednikom DS-a Borisom Tadićem. G17 plus je kasnije u saopštenju pojasnio da se Mlađan Dinkić i Boris Tadić nisu ni sastajali ni razgovarali, već da su samo razmenili čestitke porukama na mobilnom telefonu nakon nedeljnih parlamentranih izbora.

Inače, G17 plus će podržati mandatara za sastav nove vlade Srbije koga dogovorom izaberu Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije. G17 plus ne želi ni da se izjasni o tome ko im je prihvatljiviji - Božidar Đelić ili Vojislav Koštunica.

Prema rečima Suzane Grubješić, konsultacije oko sastava nove vlade još nisu počele i očekuje se da će predsednik Srbije Boris Tadić odrediti termin tog sastanka posle objavljivanja zvaničnih izbornih rezultata.

Ona nije mogla da kaže na kojim će mestima u novoj vladi insistirati G17 plus, jer, kako je objasnila, o tome bi trebalo da se dogovore stranački organi u petak ili subotu i Glavni odbor stranke, početkom iduće nedelje.

Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević kaže da ta stranka do sada nije imala zvanične kontakte o sastavljanju vlade i dodao je da tako nalažu pravila, prema kojima najpre moraju biti objavljeni zvanični rezultati izbora.

"Mi nemamo nameru ni da se udajemo ni da se ženimo, imamo nameru da budemo jedna od stranaka demokratske, proevropske orijentacije, koje shvataju svoj stepen odgovornosti za ovaj trenutak", kaže on.

"Mnogo veću odgovornost imaju stranke koje su na izborima dobile poverenje koje se meri dvocifrenim brojem, 23 i 17. Prema tome, i DS i Demokratska stranka Srbije moraju imati jasan stav o tom dogovoru, a mi ćemo biti konstruktivni prema svim strankama", kaže Milosavljević.

Lalović: Koštunicu za premijera

"Najbolje za Srbiju bi bilo da vladu formiraju DSS, DS i G17 plus i da premijer i dalje bude Vojislav Koštunica", izjavio je u sedištu Vlade Srbije funkcioner DSS-a Slobodan Lalović, koji je i dalje ministar za rad.

"Vojislav Koštunica kao premijer i u naredne četiri godine je, prema mom mišljenju, najbolje rešenje zato što on ima najveću političku težinu i trenutno je najozbiljniji političar u Srbiji, a druga je stvar brojanja, nagodbe i svega ostalog što uz dogovore o formiranju vlade ide", rekao je Lalović novinarima.

On je dodao da je to samo njegov stav i da on ne učestvuje neposredno u pregovorima o formiranju nove vlade.

DS: Ne s SPS-om i SRS-om

Kandidat DS-a za premijera Božidar Đelić rekao je za B92 da je u nedelju uveče, po objavljivanju prvih rezultata izbora, bilo neformalnih razgovora o formiranju vlade Srbije, ali u formi čestitanja na izbornim rezultatima. Đelić kaže da će formalni pregovori početi u četvrtak, kada budu objavljeni konačni rezultati izbora.

Đelić kaže da DS ne bi mogao da sarađuje sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije, a da su sve druge partije dobrodošle. On je dodao da će pozvati Koaliciju Albanaca iz Preševske doline u vladu.

Zamenik predsednika Demokratske stranke Dušan Petrović izjavio je da razgovori o formiranju nove vlade Srbije mogu početi već danas.

Petrović je rekao da će najverovatnije krajem ove nedelje, ili početkom sledeće, početi konsultacije predsednika Srbije Borisa Tadića sa svim poslaničkim grupama o mandataru.

"DS je imao trenutke koji su sve samo ne laki, i s Liberalno-demokratskom partijom, i s G17 plus, i s DSS-om, i s Novom Srbijom, ali to ne sme da ima nikakav uticaj na naš poziv koji smo uputili svima u velike i ozbiljne razgovore o formiranju nove vlade i da ta vlada počne u najkraćem vremenu da funkcioniše", kaže on.

Albanci za saradnju sa proevropskim snagama

Koalicija Albanaca Preševske doline, koja će imati jednog poslanika, u parlamentu će podržati stranke demokratske orijentacije i uspostaviti čvrstu saradnju sa drugim manjinskim partijama, pre svega predstavnicima Mađara i Bošnjaka.

"Ono što je takođe sigurno je da ni u kom slučaju nećemo sarađivati sa Socijalističkom partijom Srbije i sa radikalima", izjavio je predstavnik te koalicije Šaip Kamberi.

Na parlamentarnim izborima u koaliciji Albanaca učestvovale su Partija za demokratsko delovanje i Demokratska unija Doline. Izbore su bojkotovali Demokratska partija Albanaca i Pokret za demokratski progres. Poslanik Koalicije Albanaca biće lider Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi, koji je bio prvi na listi poslaničkih kandidata, rečeno je na konferenciji za novinare u Preševu.

Kamberi je rekao za agenciju Beta da više nije bitno da li će na nekim biračkim mestima u Preševu biti ponovljeno glasanje, jer to neće uticati na rezultate glasanja.

Svilanović: Prvo ponuda radikalima

Funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i prvi šef diplomatije posle 5. oktobra, Goran Svilanović, posavetovao je u Kažiprstu Radija B92 predsednika Tadića da mandat za budućeg premijera prvo ponudi stranci koja je osvojila najviše glasova na izborima.

"Ako želi da vidi premijera iz Demokratske stranke, možda treba samo da poštuje najstarije demokratske principe, da izvoli da da šansu Tomislavu Nikoliću ", kaže Svilanović.

"Toma Nikolić je već rekao u svojoj prvoj izjavi da ne može da formira vladu. To znači da bi, ili odmah vratio mandat, ili bi pokucao na prva vrata do sebe, a prva vrata do njega su vrata DSS-a", kaže on.

"Mi bismo bili u prilici da čujemo odgovor iz te stranke koji čekamo već nekoliko godina, a ne nekoliko meseci, u ovoj izbornoj utakmici. Ja nemam nikakav problem da živim sa svakim odgovorom koji dođe, inače imam veliko poverenje da bi odgovor bio ne", rekao je Svilanović.

Svilanović veruje da će DS, DSS i G17 postići dogovor i zajedno formirati vladu, uz saradnju sa partijama manjina. Na to ih, prema njegovoj oceni, obavezuje i visoka izlaznost na izborima, što pokazuje da građani imaju velika očekivanja. Manjinska vlada bi bila loše rešenje, jer Srbiju čekaju ozbiljna iskušenja, smatra on.

Raspored mandata

Na osnovu 99,9 odsto obrađenog biračkog materijala, Srpska radikalna stranka biće najjača partija u Skupštini Srbije, sa 81 mandatom.

Demokratska stranka imaće 64 poslanička mesta, koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije 47, G17 plus 19, Socijalistička partija Srbije 16, koalicija Liberalno-demokratske partije, Građanskog saveza Srbije, Socijaldemokratske unije i Lige socijaldemokrata Vojvodine 15 mandata.

U Skupštinu su ušli i Savez vojvođanskih Mađara - tri mandata, Lista za Sandžak - dva mandata, Unija Roma Srbije, Koalicija Albanaca Preševske doline i Romska partija - svi sa po jednim mandatom.

Vlada Srbije da promeni dosadašnju politiku

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović usprotivio se večeras učešću dosadašnjeg premijera Vojislava Koštunice u budućoj vladi Srbije i dodao da je potrebno formirati vladu koja će promeniti državnu politiku.

"Pitanje je čime nova vlada Srbije treba da se bavi, a ne kako da se okupi 126 poslanika za bilo kakvu politiku", rekao je Jovanović za Televiziju B92.

On je rekao da u novoj vladi Srbije ne vidi Koštunicu i ostale članove koji su činili vladu u prethodne tri godine i pozvao dosadašnjeg premijera i lidera G17 plus Mladjana Dinkića da podrže manjinsku vladu koji bi činili Demokratska stranka, LDP i predstavnici manjina.

Lider LDP-a je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića da mandat za sastavljanje nove vlade poveri Božidaru Djeliću, ali da jasno kaže šta treba da budu prioriteti te vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.