Izvor: B92, 10.Mar.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori o koalicijama tek počinju

Novi Sad -- Najveći broj stranaka će na predstojeće pokrajinske izbore izaći samostalno.

Sigurno je jedino da stranke vojvođanskih Mađara izlaze na izbore zajedno i da Srpska radikalna stranka izlazi samostalno, dok je sve ostalo na nivou pregovora i stavova ko sa kim neće. Demokratska stranka je vrlo blizu tome da na pokrajinske izbore izađe zajedno sa G17 plus i predstavnicima pojedinih manjinskih stranaka.

Postoje kontakti i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali konkretnog dogovora nema.

Demokratska stranka je, čini se, iz kalkulacija o koalicijama, osim SRS i SPS, isključila još neke stranke.

"Sa LDP nije bilo razgovora, a ja sumnjam da će ih uopšte i biti", rekao je predsednik Izvršnog veća Vojvodine, ujedno i potpredsednik DS Bojan Pajtić.

Na pitanje novinara kakva je pozicija u odnosu na DSS, Pajtić nije odgovorio.

Iako DS okuplja oko sebe brojne predstavnike manjina i njihovih organizacija, Savez vojvođanskih Mađara će, zajedno sa svojim koalicionim partnerima, Demokratskom zajednicom i Demokratskom strankom vojvođanskih Mađara na sve izbore ići samostalno.

Treći koalicioni partner DS na pokrajinskom nivou, Liga socijaldemokrata Vojvodine, za sada nema nikakve dogovore o predizbornim koalicijama, tako da se zna samo sa kim sigurno neće nastupati zajedno na predstojećim izborima za Skupštinu Vojvodine.

"Mogu vam samo reći da sigurno nećemo sa SRS, DSS, SPS i partijama sličnog programskog opredeljenja", rekao je Bojan Kostreš, jedan od čelnika LSV.

Za samostalan izlazak na izbore, kao i ranije, opredelila se Srpska radikalna stranka, ali u ovoj stranci ne isključuju postizborne saveze.

Sa izuzetkom SRS, koji će sigurno izaći samostalno, ostale stranke bi, iako je malo verovatno, mogle promeniti stav.

DS i druge proevropske partije, naime, tvrde da ne bi imale ništa protiv formiranja jedinstvenog proevropskog bloka u kome bi učestvovale, ali, kako trenutno stvari stoje, male su šanse da se to i dogodi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.