Razdvojiti azilante od migranata

Izvor: B92, 28.Nov.2013, 21:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Razdvojiti azilante od migranata"

Beograd -- Zaštitnik građana Saša Janković izjavio da Srbija treba da pravno uredi i u praksi sprovodi organizovan sistem razdvajanja azilanata od ilegalnih migranata.

"Konačno rešenje je da Republika Srbija pravno uredi i u praksi sprovede jedan ozbiljan organizovan sistem razdvajanja azilanata od ilegalnih migranata, za obe grupe građana odgovarajuću pravnu proceduru i suštinske pretpostavke njihovog rešenja njihovog problema u skladu sa međunarodnim standardima", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za RTS Janković.

On je ocenio i da je neophodno da se problem ne rešava na način koji lokalnim zajednicama otežava kvalitet života, već da se prethodno obave svi potrebni razgovori, da se ojača lokalna infrastruktura "tako da nove komšije ne znače loše, već eventualno dobro".

Janković je istakao i da državni organi i javne službe postoje da pripreme, isplaniraju, obezbede uslove da kada se neka teška i vanredna situacija dešava da teret te situacije ne padne na ljude, odnosno da ljudi ne budu neupućeni, uplašeni, nepripremljeni.

Prema njegovim rečima, svima je već jasno da se takve situacije moraju planirati, jer će se kasnije, u budućnosti samo nastavljati i povećavati po obimu, a neće se smanjivati.

Vlada Srbije je ranije danas najoštrije osudila ispoljeno nasilje i podmetanje požara u objekat namenjen za smeštaj tražilaca azila u Obrenovcu i odredila objekte za njihov privremeni smeštaj.

Vlada je odredila objekat Preduzeća za pružanje ugostiteljskih usluga i trgovinu SAVA -TENT u Obrenovcu, u ulici Miloša Obrenovića 189, za privremeni smeštaj i obezbedjivanje osnovnih životnih uslova licima koja traže azil u Republici Srbiji.

Tražioci azila biće smešteni i u objekte na teritoriji opština Sjenica i Tutin, na osnovu saglasnosti dobijenih od tih opština.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.