Razbijena banda krijumčara ljudima

Izvor: RTS, 02.Apr.2009, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razbijena banda krijumčara ljudima

Policija Austrije u saradnji sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Turske i Srbije, uspela da razbije organizovanu bandu koja se bavila prebacivanjem ilegalaca u zemlje Evropske unije. Tačan broj ilegalaca ne može da se proceni.

U koordinisanoj akciji pod nazivom "Tara" policijske snage u regionu razbile su kriminalnu mrežu, čiji su pripadnici krijumčarili ljude iz Azije i sa Bliskog istoka, kao i bivših jugoslovenskih republika, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropsku uniju, za sumu od 500 do 1.500 evra, saopštila je u Zagrebu hrvatska policija.

Na konferenciji za novinare, hrvatska policija je saopštila da su osumnjičeni bili dobro organizovani, kao i da su komunicirali putem javnih govornica ili i-mejlom.

Slovenačka policija je u međuvremenu saopštila da je podnela krivične prijave protiv 13 osoba, među kojima je sedam Slovenaca, dok su njihove hrvatske kolege podnele krivične prijave protiv 42 osobe, prenela je STA.

Austrijska policija, u saradnji sa kolegama iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Turske i Srbije, uspela je da razbije organizovanu bandu koja se bavila prebacivanjem ilegalaca u zemlje Evropske unije, saopšteno je u Beču.

Kako je navedeno, austrijska policija, posebno kancelarija za borbu protiv kriminala prebacivanjem ilegalaca i pokrajinska policija u Štajerskoj, vodili su istragu od sredine novembra prošle godine protiv jedne organizacije koja je u zemlje EU prebacivala državljane Srbije i Turske.

Ilegalci su prebacivani različitim rutama: Kosovo - Srbija - Hrvatska - Slovenija - Italija ili Austrija, kao i dalje na prostor EU, odnosno Makedonija ili Crna Gora - BiH - Hrvatska - Slovenija - Austrija, to jest Turska ka Bosni - Crna Gora - Makedonija ili Hrvatska, i potom dalje u Sloveniju, pa odatle u Austriju ili neku drugu državu EU.

Policijske snage su u Hrvatskoj, Sloveniji, BiH i Austriji u usaglašenim akcijama sprovele hapšenje i pretrese stanova osumnjičenih.

Tačan broj ilegalaca koliko je ova organizacija prebacila na teritoriju EU policija za sada ne može da proceni.

Za prebacivanje ilegalaca ova organizacija je tražila između 2.500 do 5.000 evra po osobi.

Kako se naglašava, istraga u ovom slučaju još nije zaključena i biće nastavljena.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.