Ratifikovan sporazum Ukrajine sa EU

Izvor: RTS, 16.Sep.2014, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratifikovan sporazum Ukrajine sa EU

Ukrajinski i Evropski parlament ratifikovali sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, koji će, umesto u novembru ove godine, stupiti na snagu 1. januara 2016.

Za sporazum, čija je ratifikacija bila sinhronizovana sa Evropskim parlamentom u Strazburu, glasalo je 355 poslanika, prenosi Rojters.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao je da je to "prvi, važan korak" prema članstvu Ukrajine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Evropskoj uniji.

I Evropski parlament je većinom glasova ratifikovao sporazum, dok su povezani video-linkom u isto vreme i poslanici ukrajinskog parlamenta ratifikovali isti dokument.

"Ovo je istorijski trenutak", rekao je predsednik evropskog parlamenta Martin Šulc poslanicima u Strazburu, preneo je AFP.

Radio Slobodna Evropa prenosi saopštenje EU da je cilj odlaganja stupanja na snagu podrška mirovnom procesu i stabilizaciji ukrajinske ekonomije, tako što će u međuvremenu moći da izvozi na evropsko tržište po preferencijalnim tarifama a pri tom neće morati da smanjuje carinske dažbine na uvoz roba.

U Rusiji ističu da je odlaganje pobeda njene diplomatije, prenosi Fonet.

Komesar EU za trgovinu Karel de Guht rekao je u petak, posle razgovora s ruskim i ukrajinskim ministrima, da će Brisel, uprkos odlaganju sprovođenja sporazuma, za to vreme i dalje primenjivati privremene preferencijalne tarife za ukrajinsku robu.

Cilj je da se pruži "puna podrška stabilizaciji Ukrajine", rekao je Guht, posle razgovora s ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavlom Klimkinom i ruskim ministrom ekonomije Aleksejem Uljukajevom.

Petro Porošenko je zatražio od EU da Kijevu bude odobreno odlaganja smanjenja carinskih dažbina za robu koja se iz Unije uvozi u Ukrajinu.

Unija je to prihvatila, ali se od Kijeva traži da sprovede korenite ekonomske i političke reforme predviđene Sporazumom o asocijaciji I pridruživanju

Moskva se takođe obavezala da će poštovati dogovor.

"Do tog dogovorenog datuma, kraja 2015. godine, Ruska Federacija se obavezala da neće primenjivati zaštitne mere", rekao je Uljukajev.

Rusija je upozorila pre sastanka u prošli petak da će do 1. novembra uvesti simetrične protekcionističke mere protiv Ukrajine, ako sporazum o pridruživanju EU i Ukrajine tog dana stupi na snagu, bez razmatranja interesa ruske strane.

Uljukajev je istakao da su u pitanju 144 proizvoda iz Ukrajine. Osim toga, Rusija bi uvela dodatne mere carinskog nadzora.

Inače, ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razgovarali su sinoć o odlaganju sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do 1. januara 2016, javio je Itartas.

U telefonskom razgovoru Putina i Baroza posebna pažnja je posvećena praktičnoj primeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacija u Briselu 12. septembra saopštila je Pres služba ruskog predsednika.

Putin i Barozo su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na, oružanim sukobom, zahvaćenom istoku Ukrajine.

Merkelova i Putin o planu iz Minska i ceni gasa

Putin je telefonom razgovorao i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, koja je ukazala na značaj povlačenja svih ruskih trupa za mirovni proces u Ukrajini.

Tokom razgovora "o sprovođenju sporazuma iz Minska o mirovnom planu za istok Ukrajine", Merkel je "jasno naglasila da su potpuno povlačenje ruskih trupa i efiksna kontrola rusko-ukrajinske granice ključni elementi trajnog rešenja sukoba", saopštila je Vlada u Berlinu.

Merkelova se se u razgovoru s Putinom založila i za nastavljanje trojnih razgovora EU, Rusije i Ukrajine o rešavanju spora oko cene prirodnog gasa koji Rusija isporučuje Ukrajini.

Rusija je u ponedeljak odbacila predlog Evropske komisije da se 20. septembar održi trojni sastanak Moskve, Kijeva i EU o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Evropska komisija je prošlog četvrtka objavila da je pozvala ruske i ukrajinske ministre energetike da 20. septembra dođu na ponovni sastanak u Berlinu o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Parlamenti EU i Ukrajine ratifikovali sporazum

Izvor: Mondo, 16.Sep.2014

Foto: AP Photo/Sergei Chuzavkov..Evropski parlament većinom glasova danas je ratifikovao sporazum o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU), dok su povezani video-linkom u isto vreme i poslanici ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, ratifikovali isti dokument..."Ovo je istorijski trenutak", izjavio...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.