Rasprava o izveštaju poverenika

Izvor: RTS, 07.Jul.2011, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasprava o izveštaju poverenika

Skupština Srbije završila raspravu o godišnjem izveštaju poverenika o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i zaštiti podataka o ličnosti. Poslanici su razmatrali i Izmene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Skupština Srbije razmatrala je u načelu Izmene zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Poslanici su raspravljali i o godišnjem izveštaju poverenika o slobodnom pristupu informacija od javnog značaja i zaštiti podataka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o ličnosti.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka Rodoljub Šabić apelovao je na poslanike da podrže predložene izveštaje, dodajući da će to pokazati da parlament podržava napore te službe.

Izveštaje nezavisnih regulatornih tela poslanicima niko nije obrazložio, a tokom kratke rasprave, uglavnom su se javljali radikali, koji su između ostalog, rekli da nije potrebno postojanje poverenika za zaštitu ravnopravnosti, pošto se tim pitanjima već bavi zaštitnik građana.

Šabić je objasnio da izveštaje nije obrazlagao pošto su poznati javnosti i ukazao da Srbija nema Zakon o zaštiti podataka koji je potpuno usklađen sa evropskim standardima, kao ni zakone o video nadzoru i privatnom sektoru bezbednosti.

Šabić se nada da će zakoni iz oblasti zaštite podataka o ličnosti biti prioriteti u zakonodavnoj aktivnosti parlamenta u narednom periodu.

Poverenik je naglasio i da je u oblasti slobode pristupa informacija, bez obzira na brojne probleme, Srbija zabeležila kontinuirani napredak, te da se na hiljade građana pozivalo na Zakon o slobodnom pristupu informacijma od javnog značaja.

Poslanici su razmotrili u načelu predložene izmene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

Izmenama Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kojima se precizra osnovica doprinosa za preduzetnicu koja je na porodiljskom odsustvu, a delatnost nastavlja da obavlja preko ovlašćenog poslovođe.

Takođe, precizira se i osnovica doprinosa i način obračunavanja, utvrđivanja i plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje preduzetnice zbog odsustva sa rada zbog nege deteta.

Izmenama zakona utvrđuje se osnovica doprinosa za sveštenike i verske službenike.

Aktuelnu sednicu poslanici će nastaviti sutra razmatranjem godišnjih izveštaja o radu Državne revizorske agencije i Agencije za borbu protiv korupcije.

Poslanička pitanja

Poslanik koalicije Za evropsku Srbiju Smiljana Milosavljević ukazala je na teške uslove u kojima rade sudije u višem sudu u Zvečanu. Milosavljevićeva je naglasila da je reformisanje pravosuđa dalo rezultate na Kosovu i Metohiji, ali je neophodno ohrabriti rad sudija i obezbediti im adekvatne uslove, koje će im garantovati bezbednost i pozvala nadležne da pomognu u tome.

Reagujući na pitanje Milosavljevićeve, poslanik URS-a Stojanka Petković rekla je da bi uslovima rada sudija u Zvečanu trebalo da se pozabavi Ministarstvo pravde i ocenila da taj sud predmete procesuira selektivno.

Poslanici DSS-a tražili su od Ministarstva poljoprivrede i trgovine da razjasne da li su tačne informacije da u Srbiji postoje površine zatrovane genetski modifikovanim semenom, a ukoliko postoje koliko je zemljišta zatrovano i gde se ono nalazi.

Liberali su upitali premijera Mirka Cvetkovića, potpredsednicu vlade Vericu Kalanović i ministra infrasturkture Milutina Mrkonjića zbog čega niški aerodrom "Car Konstantin" ne radi punim kapacitetom.

Radikali su naveli da je otkupna cena malina ove godine duplo niža nego prošle i ocenili da tu cenu "diktiraju vlasnici hladnjača, tajkuni i finansijski moćnici", pa su pitali premijera Cvetkovića i ministra poljoprivrede Dušana Petrovića može li se stati na put onima koji koriste znoj poljoprivrednih proizvođača.

Poslanici SRS-a pitali su i kako je moguće da proizvođači ne znaju cenu pšenice, a da je žetva pri kraju, kao i kada će biti uplaćena četvrta tranša poljoprivrednih penzija.

Nova Srbija je pokrenula pitanje načina na koji se sprovodi preseljenje groblja u Vreocima, u opštini Lazarevac zbog proširenja kopova uglja, dodajući da to mora da se uradi u dogovoru sa građanima tog mesta.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.