Raspoređeno 16 ratnih brodova: Idu ka njima...

Izvor: B92, 17.Jul.2023, 18:54

Raspoređeno 16 ratnih brodova: Idu ka njima...

Rekordnih 16 kineskih ratnih brodova primećeno je u vodama oko Tajvana krajem prošle nedelje, izvestilo je tajvansko ministarstvo odbrane.

To je, kako su analitičari rekli, "najnoviji znak kampanje zastrašivanja od kineske vladajuće Komunističke partije".

"To je rastući vojni napor", rekao je za CNN Karl Šuster, analitičar sa Havaja i bivši direktor operacija u Zajedničkom obaveštajnom centru američke Pacifičke komande.

Kineska vladajuća Komunistička >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << partija smatra Tajvan svojom teritorijom iako ga nikada nije kontrolisala i provela je decenije pokušavajući da ga diplomatski izoluje. Peking nije isključio upotrebu sile za preuzimanje kontrole nad ostrvom.

Kineski državni mediji pohvalili su pomorsku aktivnost u nedelju, ističući da je „oboren rekord po broju plovila raspoređenih na vežbama u regionu“. Šuster je rekao da očekuje da Kina nastavi da povećava pritisak na Tajvan.

"Videćemo još ovakvih vežbi, a sledeće godine one će biti složenije i veće u pogledu uključenih jedinica i obima njihovih aktivnosti", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.