Raspeti između Kosova i fotelje

Izvor: Glas javnosti, 22.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raspeti između Kosova i fotelje

Svi srpski političari kunu se da im je Kosovo u srcu te da neće ni po koju cenu priznati samoproklamovanu državu Kosovo. Ipak, ispostavilo se da nedavno formiran srpski parlament ne može da nađe „zakonsko“ rešenje i zakaže sednicu Narodne skupštine na kojoj bi se Ustav ove tvorevine, koji je početkom nedelje stupio ne snagu proglasi - ništavnim.

U prištinskim medijima, koji se još od parlamentarnih izbora u Srbiji naslađuju prepucavanjem između Tadića i Koštunice, ovaj >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << čin se razumeo kao „priznavanje realnog stanja“, odnosno, kako tumače, prećutnom saglasnošću Srbije o novonastalom stanju na Kosmetu. Doduše, dosta toga ide im u prilog upravo iz Beograda.

Još samo lepa reč

Pre mesec i po dana, kada su izbori u Srbiji završeni, činilo se da je sve jasno i da će Srbija brzo dobiti vladu. Koalicija oko Ivice Dačića, predsednika SPS, još u izbornoj noći obelodanila je da im je DSS i Vojislav Koštunica prvi na listi sagovornika. Ovo je podrazumevalo i razgovor sa radikalima, kao trećim igračem u budućoj vladi. Izgledalo je kao da je sve rešeno, pogotovu što je Boris Tadić sa svojom koalicijom jasno rekao da je za njega saradnja sa DSS-om završena. No, to je bilo i očekivano jer se vlada i raspala zbog različitih pogleda o Kosmetu, umotanim u sveže potpisan sporazuma sa EU. Nova vlada stranaka sa, dakle, identičnim stavovima po pitanju Kosmeta, bila je na pomolu. Međutim, preko noći stvari su se promenile. Dačić je odjednom postao za demokrate „podoban“, a za Dačića, sporazum sa EU prihvatljiv. Čak su i radikali malo olabavili, tako da je Koštunica ostao sa pravom ili ne - usamljen u priči o Kosmetu.

PALMOLEND U EU

Jagodina je stekla uslove da uđe u EU jer ima sve ono što imaju gradovi te veličine u razvijenim zemljama Evrope.

Dragan Marković Palma, lider JS

SRODNE DUŠE

DS i SPS su srodne duše, pa nikakvih problema u formiranju vlade neće biti.

Jelena Trivan, portparol DS

KUČIĆI U LIFTU

Ma mi smo obični smrtnici i trebalo bi da se obradujemo kao kučići u liftu kada Dačić sedne sa nama da pregovara,a ne sa tim gigantima.

Velimir Ilić, lider NS

DA NAS PREPOZNAJU

SPO očekuje da preuzme odgovornost u nekom ministarstvu koje ima političku težinu kako bi bilo prepoznatljivo naše učešće u vladi.

Vuk Drašković, lider SPO

U međuvremenu, Kosovo je priznalo još 11 zemalja. Ustav je stupio na snagu, a predsednik Kosova Fatmir Sejdiju je devet ambasadora „najmlađe države“ na planeti poslao u svet. Srpska prestonica je i ovo oćutala, pa se s pravom postavlja pitanje da li je Beograd postao najveći „saveznik“ Prištini?

I Ban Đi-mun, generalni sekretar UN, aminovao je da se Euleks, misija koja po nepriznatom planu Martija Ahtisarija treba da nadgleda novu krhku „državu“ u južnoj srpskoj pokrajini, utopi u Unmik. Drugim rečima, i on je, koji je do sada barem formalno fermao Savet bezbednosti, ovoga puta, isti, zaobišao.

Tadić je, zbog ovoga, u sedištu UN, doduše, održao lep govor. Rekao je sve što je trebalo: da ne damo Kosovo, da je to nepravda, da je Euleks tamo bespravno, da je Rezolucija 1244 jedino validan akt koji Beograd priznaje, itd. Ali, to sve pričalo se i za vreme odlazeće vlade. Princip „ne damo Kosovo“ je koliko znamo, i jedan od principa buduće vlade. Jedina razlika u odnosu na prethodnu je u tome što je ovaj principu u odnosu na EU pao na drugo mesto, što govori opet mnogo toga.

Trka s vremenom

Dok se srpski političari iz dana u dan prebiraju po ministarstvima tražeći najudobniju stolicu za svoju partiju, Albanci ne gube vreme. Dan pošto je Ustav stupio na snagu, na administrativnom prelazu Merdare kosovska policija i carina počela je da naplaćuje 50 evra za takse, to jest, zeleni karton automobilima sa registarskim tablicama iz Srbije. Kao odgovor na to, odlazeći ministar za Kosovo i Metohiju, najavio je ekonomski embargo prema Kosovu. Uzgred, tamo živi, među par kilometar bodljikavih žica, i nekolicina Srba.

Natezanje o novoj vladi Srbije rasplamsalo je i sukobe među njihovim članovima na Kosmetu. Neki od njih, kao onaj od pre neki dan u Gračanici završio se i fizičkim obračunom. NJih možemo i da razumemo. Našli su se između dva zla: politike Prištine i politike Beograda. Niko im još od naših političara nije rekao šta će i kako dalje. Kako će iz Prizrena da stignu do severa Mitrovice da se leče? Kome da se obrate kada im neki Albanac mazne kravu? Kako će deca da idu u školu, na fakultete, gde će da registruju svoja kola? Hoće li ih zvati izdajnicima ili patriotima u zavisnosti od njihove reakcije?

Činjenica je da ni Plama, ni Dačić, ni Tadić, ni Krkobabić, ni Koštunica, ni Nikolić, ne žive na Kosmetu.

Da li je i dalje Kosovo najskuplja srpska reč, ili se ovih dana ispostavilo se da ima i jedna skuplja - resori.

Kosovo je za Tadica, Palmu i Dacica vazno koliko i lanjski sneg. Tadic je sve dogovorio jos pre par godina sa evropom. Dragi srbi na Kosovu, a i vi u Sandzaku i Vojvodini, spremite se na dalji gubitak teritorija i uzdajte se samo u sebe, jer od ove vlade pomoci nema - nikome osim njihovim najblizima i tajkunima. Ovo je tajkunska vlada koja vodi Srbiju u propast.

Hahaha!

A radikali su, kao, cvecke! A ha hahahahaha!

More, idi begaj...

pa ako ste vi novinari bolji jer primecjete i osudjujete samozivost i pohlepu politicara, zsto ne date vise prostora u medijima ljudima i organizacijam koji bi da se bore(na samo bukvalno) da se KiM zadrzi u Srbiji. Znate i sami da je mnogo nas polticki neopredeljeno ali patriotski beskompromisno.

Pa kazi koje su to organizacije. Hajde da svi znamo. Kao sto svi znamo da ce nas ova vlada odvesti u propast. Nece samo Kosovo otici, ide i Sandzak i Vojvodina. Sve je to ovaj izdajnik dogovorio. Ali kazna stize svakog ko gresi, pa ce i njega.

shvatio sam te, ti ces da pocnes da citas na svoju

ruku nesto o biznisu, pa ces preko interneta da

spijuniras kao sto to i drugi po svetu rade i

da korisas nesto dok ne uspes, pa kada se

zabigatis ti ces da kupis zdrav posao na KiM. kako

ti kazes, i tada ces da zivis tamo gde ti je bolje.

ja te potpuno podrzavam na tvom zivotnom putesetviju

i divim se tvojim iskrenim ne-politicarskim recima.

ti ces sam svoj dio posla da obavis i neces da budes

ni u kakvi organizacijama i samo ces da se druzis

sa onima koji ti mogu dati dobru informaciju da

finansijskih uspes. ti si pravi srbin.

E pa ti si dobro opisao Tadica, Dinkica, Dacica i tu novu koaliciju.

Ovo stanje u mnogome podeseca kao i na stanje posle Kosovske bitke 1389-te (iako je u necemu cak i gore, jer je ovo vazalstvo doslo sa zapada)!

Medjutiim za razliku od Velikomucenika Lazara, Milosevic nije "dao glavu za Kosovo i Metohiju"!

Tako, i sada imamo onu narodnu "velikasi proklete vam duse, prodadoste carstvo"!

Nije tesko da se procita da su "bivsi" komunisti, i oni koji su napustili Savez komunista 1989-te, us stvari "drugovi" koji se znaju jos iz titovih "dobrih dana!

Vecina Srba tek sada shvata da je titova Jugoslavija us stvari bila "grobnica" Srpskog naroda (dok su drugi to oestili za za vreme ratova 1990-tih), kad su "demokratske drzave", kao sto su Slovenija, Hrvatska (prvo u teritoriju koju konrolisu, a posle i u u Republici Srpskoj Krajini), kao i savez HDZ i SDA u BiH (u Republici Srpskoj), na "demokratski nacin" resavali pitanje Srba koji tamo zive!

Crna Gora i Makedonija su se odlucile na "meksi nacin" proterivanja i asimilacije, tako sto su uveli niz zakona za religiju, i jezik koji Srbe pretvara u neke Crnogorce novog veka (kao sto su Tito i Djilas to radili posle rata)!

Srbi nisu mogli "demokratski" da se rese svojih manjina, iz poltickih pitanja, kao i sveprisutne Srpske naivnosti!

Tako da sada imamo situaciju gde nekadasnji najbrojniji narod Jugoslavije, je rasparcan u vise "drzava", i u svakoj od njih su manjina! Tj, prema Srbima se primenjuje nacin, ili prihvatite nase ultimatume, ili vas nema, dok za tz. manjine u Srbiji se izmisljaju nova imena i daje im se status naroda!

Tipican Vatikanski recept iz srednjeg veka, a posle Kosovske bitke 1389-te!

Medjutim, situacija je mirna dok se ne pojavi covek koji ce imati legalisticki stav Kostunice, a imati "srca" i jacine da okupi Srbe, ali da veruje ono sta prica, a ne ko Milosevic da radi to samo radi fotelje, kao njegovi drugovi, ili ovde njegov najbolji "ucenik" Ivica Dacic!

Ovaj jezicak na vagi koji je prelomio u smeru koji sam i ocekivao (jer su dosli do svojih fotelja negativnom selekcijom, kao i Milosevic), skupo ce kostati sledece generacije Srba!

Ovo sto sada dobiju penzioneri, uvek zeljni putovanja "vizasi", kao i studenti u 40-tim, se samo stavlja u knjigu zaduzenja "gazde kafane", koji ce posle kada niko nece moci da muse suprostavi doci da naplati!

Kao sto rekoh, Srbina koji dodje na vlast a koji ce da veruje u Srbiju (i nema pardona da "bobu kaze bob, a popu pop" kao sto nasi bisvi drzavljani Jugoslavije rekose), Evropa ce daleko bolje shvatiti i ceniti!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.