Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Mar.2012, 19:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raseljene romske porodice iz Bloka 72

BEOGRAD -

Iz neformalnog romskog naselja u Bloku 72 danas je raseljeno 15 porodica kojima je obezbeđen smeštaj u Makišu, Mladenovcu, Barajevu i Rakovici, saopšteno je iz Uprave za ljudska i manjinska prava.

Pravo na raseljavanje u Beogradu imalo je 17 porodica koje imaju prebivalište na teritoriji grada, 15 je prihvatilo, a dve su odbile ponuđeni smeštaj i same se odselile.

"Za porodice na teritoriji Beograda raseljavanje je proteklo u miru i uz dobru saradnju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanovnika neformalnog naselja", izjavila je pomoćnica direktora Uprave za ljudska i manjinska prava Ljerka Ećimović.

Ećimović je navela da će predstavnici Radne grupe, koji su prisustvovali i raseljavanju, u narednih 15 dana obići lica raseljene smeštene u Makišu, Mladenovcu, Barajevu i Rakovici.

Za porodice iz Beograda obezbeđeni su stambene mobilne jedinice, a u naselju je obezbeđeno redovno prisustvo predstavnika centra za socijalni rad i zdravstvenih koordinatora.

Dogovorena je i obaveza roditelja da decu šalju u škole i predškolske ustanove.

Deca koja pohađaju nastavu biće pravovremeno i na adekvatan način prebačena u nove škole i obezbeđen im je prevoz od kuća do škola i nazad, a punoletnim članovima porodica ponuđen je posao u nekom od komunalnih preduzeća.

Osim stanovnika sa prebivalištem u Beogradu, u naselju u ulici Ivana Ribara živela su interno raseljena lica, kao i porodice povratnika na Kosovo i Metohiju koje to pravo ostvaruju tako što im je međunarodna zajednica finansirala obnovu kuća.

Kako je navedeno u saopštenju Uprave, njihovo raseljavanje zakazano je za 16. mart.

"U naselju je šest takvih porodica. Jedna je otišla kod familije u Novi Sad, druga prihvatila smeštaj u kolektivnom centru, a treća je svojom voljom pre Nove godine otišla u kolektivni centar na Kosovu i Metohiji", ukazala je Ećimović.

Prema njenim rečima, Uprava Ministarstva za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu se o njima stara preko poverenika Komesarijata za izbeglice i predstavnika lokalne samouprave.

U saopštenju se dodaje da se jedna sedmočlana porodica vratila na Kosovo i Metohiju uz pomoć UNHCR-a, dok su dve porodice odbile smeštaj u kolektivnom centru.

Interno raseljenim porodicama ponuđen je privremeni smeštaj u Gamzigradskoj banji u kolektivnom centru.

"Dogovoreno je da im smeštaj koji im je ponuđen bude renoviran, obezbeđen je posao za punoletne članove domaćinstva, ali je samo jedna porodica prihvatila takav smeštaj", istakla je Ećimović.

U naselju, kako je navedeno, živi i porodica sa prijavom boravka u Leskovcu za koju je na besplatno korišćenje od pet godina obezbeđena kuća u okolini tog grada.

Raseljavanje naselja u Bloku 72 počelo je jutros oko osam sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.