Izvor: S media, 29.Jan.2013, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rang Srbije: Beži nam i Treći svet

Srbija je na 209. mestu od 257 zemalja po broju dece mlađe od 14 godina. Ali smo zato 62. po broju starijih od 65. Ništa ”veseliji” nije ni podatak da smo po neuhranjenosti mališana 109. od 257 rangiranih, a poražava i da nas svetske statistike svrstavaju na 13. mesto po stopi mortaliteta. Po odlivu mozgova na samom smo dnu (139. od 142 zemlje).

Po nezaposlenosti, od bivših jugoslovenskih republika, ispred Srbije su Hrvatska, Crna >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Gora, Slovenija, i BiH, dok je po stopi direktnih stranih investicija ispred nas recimo Hrvatska, a iza Makedonija. Crna Gora nas je definitivno lane ”prešišala” po borbi protiv korupcije.

Ekonomista Goran Nikolić ne slaže se sasvim sa ovakvom crnom slikom Srbije i kaže da su često svetske statistike politički obojene, a cilj im je da nas prikažu gorima nego što jesmo. Po njemu, mi smo u mnogim oblastima, izuzev natalitetu, daleko ispred većine zemalja regiona:

-Istraživanja često srozavaju naš rejting i ne odgovaraju realnoj slici. U poslednjoj deceniji napredovali smo skoro u svemu - od ekonomije, rasta BDP, obrazovanja do rasta plata.

Forsiranjem crne slike šalje se, kaže, loša poruka mladima da je naša zemlja beznadežna, a to prosto nije tačno. Da bi se i realan napredak video, potrebno je otvaranje novih radnih mesta u industriji. To će povećati i BDP i standard ljudi, a onda će i slika Srbije biti daleko ružičastija.

(Novosti)

Foto: Ilustracija, Guliver/thinkstock

Nastavak na S media...






Povezane vesti

REJTING SRBIJE: Beže nam i zemlje Trećeg sveta

Izvor: Telegraf.rs, 29.Jan.2013

Naša zemlja je na 94. mestu od 177 država. Ispred nas je Zambija, iza nas Kambodža! Najtužnija činjenica da smo na 209. mestu, od 257 zemalja, po broju dece mlađe od 14 godina

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.