Rane iz Oluje ne zarastaju: To me nemojte pitati...

Izvor: B92, 04.Avg.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rane iz "Oluje" ne zarastaju: "To me nemojte pitati..."

U Kolektivnom centru “Varna“, nedaleko od Šapca, koji je osnovan 1993. godine, danas živi 40 izbeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Mnogi od njih došli su bežeći u vreme operacije ”Oluja“. Ovaj centar će biti zatvoren do kraja septembra, a korisnici će dobiti odgovarajuće stanove. Oni koji su danas ovde nikada neće zaboraviti 4. avgust 1995. godine.

Draginja Abramović, najstarija korisnica Kolektivnog centra "Varna", u februaru je napunila 85.godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sećanje na dan kada je napustila opštinu Sisak i svoj dom u Starom Selu danas jer podjednako bolno kao tog 4. avgusta 1995. godine.

“To me nemojte pitati. Kud sve, idem od svoje kuće, a sinovac moj ubijen. To je od mog devera sin. To je bio vrisak. Teško je bilo. Znali smo da više nema povratka“, priča Draginja.

Povratka nije bilo ni za Vasu Stanojevića koji je iz Krajine sa majkom krenuo put neizvesnosti, dok je otac ostao u zarobljeništvu. Ovog avgusta napunio je osamnaest godina života u ovom kampu, ali to punoletstvo nije bilo dovoljno da izbriše pečat koji će nositi celog života.

“Kome god da se obratite, uvek ostajete, standardno, izbeglica“, kaže Vaso.

Oni koji su tada bili deca sada su odrasli ljudi. Od osnivanja, 1993. godine, kroz Kolektivni centar “Varna“ prošlo je oko 1000 korisnika. Sada ih je ovde četrdesetak. Imaju stan i hranu, a za ostalo se snalaze.

“Oni ovde imaju smeštaj i tri obroka. Imaju stambenu jedinicu, u zavisnosti od broja članova. To su sobe koje su za samce od 15-20 metara kvadratnih, a od 36 za višečlane“, kaže Slavko Radovanović, upravnik Kolektivnog centra “Varna“.

Mnoge porodice smeštene su u zgradu za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima u Šapcu, čiju gradnju je donirala EU. Tu je smeštaj nedavno pronašla i Mirjana Mrkela. Poslednje dve decenije provela je po kolektivnim centrima.

“Bila sam 11 godina i četiri meseca u Boru, četiri godine u Mladenovcu, devet meseci u Užicu, pet godina u Varni. Ovde smo došli na Svetog Marka, 8. maja“, kaže Mirjana.

Kolektivni centar “Varna“ biće zatvoren do kraja septembra, a korisnici će dobiti adekvatna stambena rešenja, montažne kuće u kojima mogu stanovati, ili ih otkupiti po povoljnim uslovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.