Ramuš Haradinaj podneo ostavku! (FOTO, VIDEO)

Izvor: Mondo, 19.Jul.2019, 16:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ramuš Haradinaj podneo ostavku! (FOTO, VIDEO)

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je danas ostavku na sednici vlade, javili su mediji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Na sednici kosovske vlade Ramuš Haradinaj je podneo ostavku na mesto premijera tzv. Kosova zato što je dobio poziv da se u svojstvu osumnjičenog, pojavi pred Specijalnim sudom zbog ratnih zločina.

On je kazao da nije optužen već da je pozvan da se pojavi pred tim sudom u svojstvu osumnjičenog.

"Posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare u Prištini održanoj posle sednice Vlade Kosova.

On je naveo da ovim činom želi da odvoji funkciju premijera od Ramuša Hradinaja.

"U Hag ne ide premijer, nego Ramuš Haradinaj", rekao je on.

Izvor: Tanjug

Vučić sutra o ostavci Haradinaja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će reagovati na ostavku premijera privremenih institucija u Prištini Ramuša Haradinaja i eventualne implikacije te ostavke, saznaje Tanjug.

"U Hag idem kao Ramuš Haradinaj, gde ću braniti čast albanskih boraca. Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dve presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno sa multietničkom, višejezično, sa teritorijom i granicama, Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji...", rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Bota sot.

POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE RAMUŠA HARADINAJA:

Haradinaj je, prema pisanju kosovskih medija, poručio i da će  takse koje je njegova Vlada uvela na uvoz robe iz Srbije i BiH, ostati na snazi.

Vulin Haradinaju: Sud za ratne zločine je sve bliže

On je kazao da je na predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da počne konsultacije sa parlamentarnim strankama i zakaže datum održavanja novih izbora.

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

Haradinaja možda izruče sudu za zločine OVK

Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici tzv. OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni.

Haradinaj, bivši vođa terorističke organizacije OVK, bio je na čelu vlade samoproglašenog Kosova od septembra 2017. godine.

Ovo je drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine.

Prvi put je ostavku podneo u martu 2005. godine kada je dobio optužnicu Haškog tribunala za ratne zločine tokom rata na Kosovu 1998-1999 godine.

Ostavkom premijera pada i Skupština Kosova.

Predsednik Kosova ima ustavni rok od 45 dana da zakaže prevremene parlamentarne izbore koji u istom roku moraju biti i održani.

Vlada Kosova ostaje u tehničkom mandatu do izbora nove Vlade.

Taksa od 100 odsto koja je uvedena na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine ostaje na snazi do izbora nove vlade.

Haradinaj je izabran za premijera Kosova 9. septembra 2017. godine, tesnom većinom od samo 61 od 120 poslanika Skupštine Kosova.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.