Rama je rekao da su studenti u pravu

Izvor: B92, 19.Dec.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama je rekao da su studenti u pravu

Studentski protesti u Tirani koji traju već dve nedelje, sve više podsećaju na tzv. „Decembarsku revoluciju“ iz 1991. godine.

Studenti naime protest usmeravaju protiv kompletnog partijskog establišmenta u Albaniji.

Ovakve scene albanska javnost nije videla u poslednjih 28 godina: desetine hiljada demonstranata, pre nego što napuste trg, prvo pokupe smeće, piše Dojče vele.

Do sada su ovakvi protesti završavali teškim neredima, a ponekad je bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i mrtvih. Protesti, koji su ovog utorka (18.12.) ušli u treću nedelju, usmereni su protiv aktuelnog stanja na fakultetima. Traži se više novca za obrazovanje, protivi se visokim školarinama, insistira se na više učešća studenata u odlučivanju, demonstrira se protiv korupcije zaposlenih na visokoškolskim ustanovama, protiv praznih biblioteka... Sve svoje zahteve studenti su sumirali u osam tačaka. I od toga ne odustaju.

Socijalistički premijer Edi Rama pokušao je u početku da relativizuje značaj tih protesta, da odbrani odluku o uvođenju školarina za one studente koji obnavljaju godinu, ali je potom okrenuo list i za proteste rekao da predstavljaju „šamar“ visokoškolskoj politici u zemlji. Izrazio je spremnost da ispuni svih osam zahteva. „Za to sam bezuslovno spreman. Kažite mi kada i gde bismo mogli da se sastanemo“, rekao je Rama. I još: „Biće vam potrebni zagrljaji i ohrabrenja kada budete shvatili da je ono što ste započeli mnogo veće od tih osam tačaka.“

Ne želimo partije

Uprkos takvim laskavim rečima sa najviše instance, studenti nisu dozvolili da budu zavedeni i odbijaju dijalog sa premijerom. „Tek kada se anulira Zakon o visokoškolskim ustanovama, možemo da razgovaramo o tome kako bi trebalo da izgleda novi zakon“, kaže u razgovoru za DW Gresa Hasa iz pokreta „Za Univerzitet“.

Tak pokret u stvari već četiri godine protestuje zbog situacije na fakultetima – ali protest je tek 4. decembra ove godine, kada se saznalo da studenti tehničkih fakulteta moraju mesec i po dana ranije da plate školarine, poprimio šire razmere. Otada su studentski protesti konstanto tema u albanskim medijima, a sve stranke, bez obzira koje su orijentacije, pokušavaju da od toga profitiraju. „Moramo stalno da pazimo da one ne preuzmu vođstvo na protestima“, kaže Gresa Hasa, studentkinja političkih nauka.

Predsedavajući opozicione Demokratske partije Luljzim Baša proteste je nazvao „Drugi decembar“, kao analogija studentskim protestima iz decembra 1990. Tada su studenti primorali komunistički režim da uvede višestranački sistem, tada je nastala i njegova Demokratska partija. Predsednica male opozicione partije Socijalistički pokret za integraciju (LSI), Monika Krjemadi proteste opisuje kao „lekciju iz demokratije i nadu“. „Mi moramo da ih podržimo i od njih stvorimo buduće albanske političke lidere“, rekla je Krjemandi na sastanku ženske organizacije njene partije.

Zrnce nade

Ali studenti upravo to žele da spreče i odbijaju saradnju sa predstavnicima političkih stranaka. „Mi ne želimo postove na društvenim mrežama, već obrazovanje. Opozicija pokušava da iskoristi proteste za sopstvene ciljeve. Bolje bi im bilo da se vrate u parlament, dohvate se propalog Zakona o visokoškolskom obrazovanju i zamene ga novim“, kaže Silvi Doli, studentkinja Prirodno-matematičkog fakulteta.

Odluka da ne dozvole uticaj političkih partija izazvala je mnogo simpatija u albanskom društvu. Ali i u inostranstvu: od Harvarda, preko Belgije i Berlina. Henri Hodžaj, naučni saradnik u nemačkom Bundestagu koji je studirao u Tirani i u Berlinu, u potpunosti podržava studentske zahteve – iako je neke od njih teško sprovesti, kao na primer zahtev da se pet odsto bruto društvenog dohotka izdvaja za obrazovanje. No, pre svega on ceni to što je uopšte došlo do protesta. „Studenti su iz letargičnog sna probudili nadu Albanaca i Albanki“.

Studenti su već nešto postigli svojim protestima. Premijer Edi Rama je problem obrazovanja postavio kao prioritet, pokušava da sasluša probleme koje imaju fakulteti širom zemlje i ispuni njihove zahteve. Opozicione partije – koje su hronično bojkotovale parlament – sada se u njega vraćaju. Sporni Zakon o visokom obrazovanju predsednik Iljir Meta poslao je albanskom parlamentu na reviziju, a Ministarstvo obrazovanja ukinulo je naknade za preostale ispite. Uz to, otpušten je i jedan veoma korumpirani profesor na arhitekturi, koji je iznuđivao seks od studentkinja kako bi im upisivao dobre ocene.

Ipak, nejasno je da li će protesti zaista dovesti do „Drugog decembra“. Gresa Hasa smatra da mnogi građani žele da mirni duh protesta iznedri jednu novu, modernu partiju. Televizijski voditelj i predavač Erion Kristo, koji je sve pratio i komentarisao na društvenim mrežama, takođe bi voleo da se osnuje jedna nova stranka. Jer, kaže: „Protesti su na početku ove zime narodu doneli prolećni osećaj slobode i nade.“

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.