Rama: Carine 100% za sever Kosova, a za jug NULA!

Izvor: Mondo, 26.Nov.2018, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rama: Carine 100% za sever Kosova, a za jug NULA!

"Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu na severu Kosova i 0 odsto tarifu na jugu", kaže Edi Rama u Peći, gde je održana zajednička sednica kosovske vlade i Vlade Albanije.

Foto: scrrenshot/Tanjug

Albanski premijer Edi Rama podržao je danas Prištinu i takse na robu iz Srbije, iako je pre samo nekoliko dana rekao da to nije dobra odluka.

"Danas je dan da uspostavimo 100 odsto tarifu severu i 0 odsto tarifu jugu", rekao je Rama u Peći, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << gde vlada u Prištini i albanska imaju zajedničku sednicu.

Rama je na zajedničkoj sednici dve vlade rekao da je uspostavljanje povećane carine za 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH razumljiva politička odluka u odgovor na nepravdu koju Srbija čini Prištini, često i uz podršku drugih evropskih zemaja.

Uz podršku povećanju poreske stope za 100 odsto na proizvode iz Srbije, Rama je rekao da će vrlo brzo Priština i Tirana imati, kako je rekao, "nultu poresku stopu" i potpuno objedinjene carinske poslove, prenela je Koha.

Izvor: Tanjug

Rama pozvao je Prištinu i Tiranu da uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dvije zemlje u Evropsku uniju do 2025. godine.

"Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač (Dures), a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije", rekao je Rama.

Albanski premijer, čija je vlada prošle nedelje saopštila da je protiv uvođenja povećanog poreza od 100 odsto na robu iz Srbije, danas je precizirao stav kad je reč o prometu između takozvanog Kosova i Albanije.

Prištinski mediji izvestavaju da je Peć danas ukrašen zastavama Albanije i Kosova, koje su ostavljene povodom ove sednice, ali i predstojeg obeležavanja Dana albanske zastave, u sredu.

Najavljeno je da će nakon sednice biti potpisano više sporazuma koji će se odnositi na uklanjanje carinskih barijera između Prištine i Tirane i ukidanje rominga, u okolnostima u kojima je vlada u Prištini upravo prekršila CEFTA, sporazum o slobodnoj trgovini, povećavši duplo takse na robu iz Srbije.

Premijer privremenih pristinskih institucija Ramuš Haradinaj rekao je da očekuje "ujedinjenje ekonomija" Kosova i Albanije.

Haradinaj je otvorajući zajedničku sednicu sa Vladom Albanije rekao da uveren je da će potpisivanjem devet sporazuma i protokola Prištine i Tirane dovesti da u bliskoj budućnosti "naše dve ekonomije budu ujedinjene",

Haradinaj je rekao da zna da građani Kosova i Albanije očekuju više od, kako je rekao, "dve vlade", te da će one nastaviti da sarađuju, rade i suočavaju se sa mnogim izazovima.

Vlada Albanije ranije se izjasnila da je protiv odluke privremenih institucija u Prištini o povećanju poreza za 100 odsto na robu iz Srbije i BiH.

Blokada na Kosovu: Stigle novine i lekovi

Šef albanske vlade Rama rekao je i da "međunarodno pravo ne poznaje polu-države i ne poznaje polu ljude", istakavši da je zbog toga, kako je rekao "razočaran pristupom EU pema nezavisnosti Kosova i slobodi lretanja građana ".

Ocenio je da je glasanje u Generalnoj skupstini Interpola bilo obeshrabrujuće i da je propuštena prilika da ta međunarodna policijska organizacija dobije još jednog partnera u regionu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

Rama: Albanija i Kosovo će ruku pod ruku, kao dva orla

Izvor: RTS, 26.Nov.2018

Albanski premijer Edi Rama rekao je da se Srbija agresivno ponaša prema Prištini i da Beograd ne vidi, kako je rekao, Kosovo kao nezavisnu državu. . "Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.