Rakić:Osuda najave blokade kretanja

Izvor: B92, 11.Jul.2014, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rakić:Osuda najave blokade kretanja

Kosovska Mitrovica -- Gradonačelnik severnog dela Mitrovice Goran Rakić osudio je najave pojedinih albanskih odbornika u skupštini te opštine o blokadi kretanja Bošnjačkom mahalom.

On je istakao da takve najave otvoreno podstrekuju međuetničku netoleranciju i sukobe, i pozvao predstavnike međunarodne zajednice da na vreme identifikuju inspiratore novih tenzija u severnom delu Mitrovice.

Rakić je u saopštenju dostavljenom medijima podsetio da je žitelj Bošnjačke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mahale i član Skupštine Severna Mitrovica Baškim Cimili najavio u listu “Koha Ditore” da "ukoliko rukovodstvo opštine, to znači Srbi, blokiraju puteve i grade trgove mi, nesrpski stanovnici naselja Bošnjačka mahala, prekinućemo saobraćaj i ulicama po naselju će moći da se kreće samo sa specijalnim dozvolama".

"Najavu Cimilija da će Albanci prekinuti saobraćaj i uvesti kretanje ulicama Bošnjačke mahale specijalnim dozvolama ne treba gledati nikako drugačije nego kao poziv Albancima na suprostavljanje odlukama legalnih organa Severne Kosovske Mitrovice i poziv na sukobljavanje sa svojim komšijama - Srbima, Bošnjacima, Romima i sa Albancima kojima je stalo do mira", poručio je Rakić.

Prema njegovim rečima, u upozorenju Cimilija nazire se i idejni pokretač postavljanja žardinjera na raskrsnici u Bošnjačkoj mahali i prema naselju Suvi Do, na kojima su istaknute zastave Albanije i natpisi “Trg Adema Jašarija” i “Trg OVK”.

Rakić je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da na vreme identifikuju inspiratore novih tenzija u severnom delu Mitrovice i ukažu im da jednostrani potezi povlače za sobom druge jednostrane poteze "i tako u krug".

"Žiteljima Severne Kosovske Mitrovice je dosta krvoprolića. Založimo se zajedno za miran i normalan život uz poštovanje i toleranciju", zaključio je Rakić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.