Raketa sojuz pristala na Međunarodnu kosmičku stanicu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2018, 15:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raketa "sojuz" pristala na Međunarodnu kosmičku stanicu

Raketa "sojuz MS-11" sa tročlanom posadom pristala je večeras na jedan od modula ruskog segmenta Međunarodne kosmičke stanice "Poisk", saopštio je portparol ruske državne korporacije za kosmičke aktivnosti "Roskosmos".

Prema njegovim rečima, raketa je pristala na ruski modul "Poisk" u 20.33 časova po moskovskom vremenu, posle čega je posada sačekala dva sata da uđe u MKS, kada su se izjednači prisci u raketi i na stanici, prenosi TAS S.

Raketa "sojuz" ruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << proizvodnje, sa kosmičkim brodom i tročlanom posadom nove ekspedicije, ranije danas je lansirana u orbitu, čime je otpočeto prvo putovanje s posadom na Međunarodnu kosmičku stanicu otkako je u oktobru takva misija propala zbog problema sa funkcionisanjem rakete.

"Sojuz MS-11" lansirana je sa kosmodroma u Bajkonuru u Kazahstanu sa ruskim kosmonautom Olegom Kononjenkom, astronautom NASA An Meklejn i Davidom Sen-Žakom iz Kanadske kosmičke agencije, javlja Rojters.

Planirano je da posada ostane na stanici 194 dana.

Kako podseća AP, 11. oktobra je raketa "sojuz-FG" sa astronautima NASA Nikom Hejgom i kosmonautom Aleksejem Ovčinjinom počela je da pada dva minuta nakon poletanja, pri čemu se aktivirao automatski sistem za spasavanje koji je kapsulu s astronautima lansirao nazad ka Zemlji.

Ruskom istragom je zaključeno da je uzrok pada rakete bio kvar senzora koji je bio oštećen tokom završnog sklapanja rakete.

Nakon neuspešnog lansiranja u oktobru, izvedena su četiri uspešna lansiranja raketa "sojuz" kako bi se osiguralo bezbedno lansiranje s posadom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Troje astronauta poletelo iz Bajkonura ka Međunarodnoj svemirskoj stanici

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Dec.2018

Raketa Sojuz je danas ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u orbiti oko Zemlje uspešnoponelakapsulu s troje astronauta saopštila je ruska svemirska agencija Roskosmos...Kapsula bi trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu šest ipo sati posle lansiranja...U letelici lansiranoj raketom s...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.