Rafinerija razdora u Smederevu

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 15:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rafinerija razdora u Smederevu

Koalicija za bolje Smederevo organizovala mirni protest protiv izgradnje rafinerije u tom gradu. Odlukom Skupštine grada Smederevo za 8. avgust, zakazan referendum na kome će se građani izjasniti da li su za izgradnju postrojenja.

Odlukom Skupštine grada Smedereva za 8. avgust zakazan je referendum na kome će se građani tog grada izjasniti da li su za izgradnju rafinerije, za preradu sirove nafte. Koalicija za bolje Smederevo, organizovala je mirne demonstracije protiv izgradnje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << tog postrojenja.

Stotinak građana okupilo se u parku pored zgrade gradske uprave iskazujući svoj protest, zbog odluke vlasti da se zemljište od 113 hektara ustupi za buduće postrojenje za preradu nafte.

Građani kažu da im je dosta zagađenja vazduha koje imaju od postrojenja Pančevačke rafinerije i kompanije "U.S.Stil", ali nisu protiv investicija, koje bi donele čistu tehnologiju.

Vladajuća koalicija, zbog neslaganja oko ideje za buduću rafineriju, praktično se raspala, a sve dosadašnje održane sednice gradske skupštine uvek su počinjale i završavale se pričom oko rafinerije.

U isto vreme kada se održavao protesni skup u sali gradske Skupštine, trebalo je da se održi i vanredna sednica, na kojoj su bile samo dve tačke dnevnog reda.

Skupštinsku sednicu inicirali su isti odbornici koji su organizovali mirni protest. Na sednici je trebalo da se donese odluka o stavljanju van snage ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza u vezi izgradnje rafinerije i predlog zaključka u vezi sa plaćanjem naknade za promenu namene obradivog poljoprivrednog zemljišta za korišćenje u nepoljoprivredne svrhe.

Od 70 odbornika, pozivu za sednicu, odazvalo se samo 26 odbornika, pa Skupština nije mogla punopravno da odlučuje.

Investicija za buduću rafineriju koju bi trebalo da gradi kompanija "Komiko oil"  sa sedištem u Holandiji, vredna je 250 miliona dolara i derektno bi zapošljavala 700, a indirektno više od 3.000 ljudi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.