Radosavljević: Banke možda strahuju od gubitka prihoda

Izvor: Blic, 09.Apr.2012, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radosavljević: Banke možda strahuju od gubitka prihoda

Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević ocenio je večeras da je gubitak prihoda mogući motiv u protivljenju banaka da od 1. jula budu uključene u sistem kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade.

Na osnovu izmena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji banke bi od 1. jula trebalo da budu uključene u sistem kontrole uplate poreza i doprinosa na zarade, što je direktor Radosavljević podržao.

Radosavljević je rekao kako je zakon dobar, jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << štiti zaposlene i sprečava kršenje zakona, a "da posao kontrole uplate poreza i doprinosa ostaje u nadležnosti" PU.

Direktor PU je naveo da će banke samo sprečiti da poslodavci krše zakon jer više neće moći da isplaćuju isključivo zaradu bez poreza i doprinosa.

Kako je predviđeno zakonom, banka će dozvoliti isplatu zarada, odnosno naknada zarada, samo uz istovremeno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

"Ja mogu da posumnjam da se radi o gubitku prihoda koje će banke imati jer poslodavci više neće uplaćivati na četiri računa kao danas, od 1. jula biće jedan račun - nema više računa za zdravstvo, za penzionere za nezaposlene i porez na zarade", rekao je on.

Sa druge strane, ocenio je Radosavljević, privrednici će biti u dobitku, a gradjani će biti sigurni da im poslodavac uplaćuje doprinose.

Odbor Privredne komore Srbije za bankarstvo najavio je danas da će Ministarstvu finansija uputiti inicijativu za izmene zakona kojim je predvidjeno da banke kontrolišu uplate poreza i doprinosa na zarade, ocenjujući da to nije posao banaka već PU.

Ukoliko ne bude moguće da taj deo Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji bude izmenjen, biće zatraženo produženje roka u kome će banke početi da kontrolišu uplatu poreza i doprinosa jer nisu tehnički spremne za taj posao, izjavio je predsednik Odbora Vladimir Čupić.

I Udruženje poslodavaca Srbije podržalo je taj stav, pa je danas pokrenulo inicijativu za ukidanje "obaveze" banaka da kontrolišu uplate poreza i doprinosa na zarade, koje poslodavac isplaćuje zaposlenima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.