Rado ide Srbin u vojnike”: Odziv veći od očekivanog

Izvor: B92, 23.Maj.2019, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Rado ide Srbin u vojnike”: Odziv veći od očekivanog

Ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da se više ljudi nego što se očekivalo odazvalo pozivu na vojnu obuku u rezervnom sastavu.

"Treba da budemo ponosni na ljude koji su u svojim tridesetim godinama spremni da napuste svoje porodice, poslove i usvoje osnovne vojničke veštine, što govori o tome da smo mi vojnički narod koji želi da bude uz svoju zemlju i vojsku", rekao je Vulin.

Vulin je u somborskom centru za obuku prisustvovao izvođenju nastavnih sadržaja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u okviru obuke, obišao pripreme za izvođenje gađanja i razgovarao sa starešinama koji izvode obuku i sa pripadnicima rezervnog sastava, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Među onima koji provode drugu nedelju na obuci je asistent na Fakultetu političkih nauka Dejan Jovanović, koji je izrazio zahvalnost državnom i vojnom vrhu, jer su omogućili da građani prođu ovu vrstu obuke, navodi se u saopštenju.

"Najbolja odbrana države su građani. Moral starešinskog kadra, oficira i podoficira koji sa nama izvode nastavu, je na zavidnom nivou. To mi daje energiju u obimnom nastavnom danu, kada smo na nogama i po deset sati", naglasio je Jovanović.

On je dodao da je važno što je zakonski uređen odnos sa poslodavcem tokom boravka na obuci, pa vojnici mogu u potpunosti da se posvete obuci.

Damir Čohodarević iz stroja majske klase je rekao da mu je kao programeru u početku najteže bilo to što je veći deo dana na nogama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Uz poznavanje naoružanja, najvrednije što sam naučio je kretanje u borbi, zaklanjanje iza zgrade i strojeva obuka. Čovek u vojsci nije pojedinac i atmosfera sa drugovima iz klase je bratska. Veći broj instruktora podoficira unapredilo bi obuku", naglasio je Čohodarević.

Pored Sombora, gde je na obuci 105 ljudi, u Valjevu su na obuci 93 a u Leskovcu ima 99 ljudi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.