Izvor: Blic, 12.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici po zakonu očerupali 'Stefil'

Radnici po zakonu očerupali 'Stefil'

VALJEVO - Rasprava o predlogu stečaja nad kompanijom za proizvodnju nameštaja i ambalaže 'Stefil' pred Trgovinskim sudom u Valjevu zbog duga od 9,8 miliona dinara prema 'Dunav osiguranju' odložena je za tri meseca. U 'Stefilu' u kojem je od 700 ostalo da radi samo 30 radnika kratko konstatuju da se agonija nastavlja.

Nekada ugledna firma, koja od marta nema ni direktora, zarasla je u korov. Očerupali su je radnici koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su u njoj radili, a koji su na osnovu sudskih presuda za neisplaćene zarade, odneli sve mašine.

- Firmu je tužilo 95 odsto zaposlenih, zbog nesplaćenih zarada od februara 2002. godine. U proseku, tužbe su bile za iznose od 150.000 do 300.000 dinara. Kad su presude postale pravosnažne, pre godinu i po dana, nastalo je čerupanje koje i dalje traje. Pored mašinskog parka izgubili smo i autobus za prevoz radnika. Najviše su čerupali oni koji su imali najmanje staža u 'Stefilu' i koji su imali od čega da žive - priča Snežana Stojanović, poslednji v. d. direktor kompanije dodajući da više nema nikog ko bi tu dužnost obavljao. Čudne procene veštaka

Od mašina nije ostalo ništa, sem najveće linije za proizvodnju nameštaja koju je sud popisao, ali zbog svojih dimenzija još nije odneta. Sve su razvukli radnici na osnovu presuda Opštinskog suda na ime naplate zaostalih zarada.

- Veštaci Opštinskog suda su tako procenjivali imovinu da je otišla u bescenje. Vatrogasna cisterna je prodata za 80.000 dinara, a nju uopšte nisu smeli da diraju jer je ovo industrija gde je najveća opasnost od požara. Srećom, nema struje i ne možemo da se zapalimo, inače ne bi imali čime vatru da ugasimo - kaže jedan od preostalih 'Stefilovih' magacionera sa 35 godina staža Aleksa Jovanović i dodaje:

Nema struje ni vode

- Struje je isključena pre godinu dana, kao i telefoni. Vodu imamo jedino na česmi kod portirnice. Noću je ovo pećina. Jedan portir sa svećom čuva 55.000 kvadrata nekadašnjih proizvodnih hala i strahuje da li će živ izaći iz smene. Sablasno je, duhova nema, ali smo u ovom kršu i travi do kolena zapatili zmije, lisice, fazane... Zoološki vrt možemo da otvorimo.

On i još 30 radnika od kojih su polovina portiri, sindikat je angažovao da prodaju ono što je preostalo u nekada punim magacinima Kompanije. Reč je o elementima za kuhinje i sobe, od vrata za viseće kuhinje, nogu za stolice i stolove, presvlaka za komode i drugih uglavnom rasparnih delova nameštaja. Opšti krš.

- Sve je to škart koji je sud dozvolio da se prodaje. Dajemo bud zašto, kako bi mesečno podelili po 1.000 - 2.000 dinara među sobom - objašnjava Jovanović.

U izložbenom salonu u 'Stefilovoj' upravnoj zgradi tužna slika - dva kreveca i jedna kuhinjska stolica pod debelim slojem prašine. Na ulazu u jednu od hala za proizvodnju nameštaja neko je napisao 'Dom za vešanje'.

'Stefil' je prestao da proizvodi nameštaj u decembru 2001. godine, a ambalažu u avgustu 2003. godine.

Platili i ekstraprofit

- Poreska uprava stavila je hipoteku na celu fabriku. Ukupan dug je oko 420 miliona dinara, a od toga 230 miliona, bez kamata, duguje se Londonskom klubu poverilaca na ime kredita od kojeg je ova fabrika u Goriću građena pre 28 godina. Na kraju nas je zaklao i ekstra profit od 16 miliona dinara iz 2002. godine - kaže Snežana Stojanović.

Kompanija je u zlatno doba osamdesetih bila jedan od lidera na prostorima SFRJ u proizvodnji kartonske i drvene ambalaže i značajan izvoznik nameštaja za SSSR i Nemačku.

- Pre tri godine imali smo dve neuspešne aukcije i jedina smo firma u Valjevu koja nije dobila socijalni program iako se od oko 700 zaposlenih, njih 475 dobrovoljno javilo za otpremine. Međutim, presudni problem je bio dug prema Londonskom klubu. Zbog njega, od kupovine je prošle godine odustao i vlasnik industrije nameštaja iz Udina u Italiji. Kupio je sličnu fabriku u Bugarskoj. Od nas ruke su digli država, opština i mi sami jer su tužbe radnika dovele do toga da su ostali samo zidovi - zaključuje poslednja direktorka 'Stefila'.

Predrag Vujanac

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.